Суспільство
24 лютого 2015
РФ хоче "добити" гривню і відправляє бойовикам обладнання для друку фальшивих грошей
Експерти порадили, як відрізнити справжні купюри від фальшивок.
news-image

У Кремлі готують план "добити" українську гривню і відправляють бойовикам "ДНР" та "ЛНР" на Донбасі обладнання для виготовлення фальшивих банкнот, повідомляє Є | Єдність.інфо із посиланням на "Гроші".

Нещодавно український нардеп та радник глави МВС Антон Геращенко заявляв про те, що станки для друку фальшивих гривень звозять на Схід України.

"Росія там дає зброю, боєприпаси, медикаменти, але вона не дає цим бойовикам грошей ... Вже відома інформація, що зараз завозиться (обладнання – ред.) для друку фальшивої гривні", - сказав Геращенко.

Першою жертвою "ЛНРівських" фальшивок став мешканець Херсонщини – з ним розрахувалися підробними банкнотами.

"Грошові кошти він отримав від мешканця міста Запоріжжя, який, в свою чергу їх отримав від мешканця Луганської області", - розповів Андрій Плюшкін, начальник Новокаховського міського відділу УМВС України в Херсонській області.

 Міліціонери стверджують, що шахраї ховають фальшивки серед справжніх купюр, аби їх було важче розпізнати.  Так, херсонський аграрій  отримав 50 тисяч справжніх гривень і 36 тисяч надрукованих в "ЛНР".

За інформацією МВС, у Східних областях фальшивок все більше, і надходять вони з окупованих територій.

"Друк підробленої національної валюти може відбуватися на обладнанні з Росії на території, Донецької та Луганської областей, в місцях поки що не під контрольних українським правоохоронцям", - додає Плюшкін.

Банкноти родом із "ДНР" та  "ЛНР" поки легко розпізнати на дотик.  Якщо уважно глянути, то на них відсутня магнітна стрічка, що і є першою ознакою підробки.

Журналісти "Грошей" хотіли дізнатися, яка ж ситуація із фальшивими банкнотами в Україні сьогодні. Вони відправили інформаційні запити до Генеральної прокуратури, Служби безпеки та Нацбанку. Прохання  про інтерв'ю не прийняла жодна із установ, лише Національний банк надіслав заспокійливу відписку за минулий рік.

"Загалом за підсумками 2014 року на 1 мільйон штук справжніх банкнот гривні припадало близько трьох штук підроблених банкнот (у 2013 році - 3,5 штук, у 2012 році - 4,1 штук)… Таким чином, рівень кількості підроблених банкнот національної валюти є стабільно низьким", - відповіли на запит у НБУ.

Натомість журналісти радять українцям ретельніше перевіряти, які гроші потрапляють їм до рук.