Суспільство
8 грудня 2019
З 1 січня 2020 року набирає чинності автоматична модель оцінки майна
Українцям спростять покупку і продаж нерухомості
news-image

Верховна Рада України прийняла проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ліквідації корупційної схеми в сфері реєстрації інформації зі звітів про оцінку об'єктів нерухомості і прозорості реалізації майна».

Відповідний документ був опублікований на офіційному сайті Верховної Ради України .

З 1 січня 2020 року набирає чинності автоматична модель оцінки майна. Згідно з новими змінами, після підписання документа спікером парламенту і українського гаранта, дані про вартість нерухомості можна буде отримати в модулі Фонду державного майна.

Народний обранець Ярослав Железняк від фракції «Голос» заявив, що до закону було запропоновано 1001 поправку, з них були 116 враховані повністю, по суті або частково.

Депутат Олексій Гончарук від фракції «Європейська солідарність» запропонував поправку №664, яку підтримали інші нардепи, в ній йдеться про безкоштовний доступ, перевірці інформації та внесення її до Єдиної бази, всі дії виконуються абсолютно безкоштовно, пише «Є!»  з посиланням на hvylya.net.

Раніше було так, що при купівлі або продажу нерухомості кожну фізичну особу приносило до нотаріуса довідку оцінки вартості нерухомості з єдиної бази. І ось ця довідка коштувала від 500 до 1800 грн. Зараз ми скасували цей збір, який навіть в бюджет не йшов, а потрапляв в кишені спритних ділків. Тепер люди не будуть витрачати на довідку з інтернет-бази ні копійки і будуть отримувати її безкоштовно», - прокоментував зміни Гончаренко.

Важливо відзначити, проект Закону затверджений в першому читанні говорить про те, що плата за реєстрацію звіту про оцінку майна повинна бути 10% від прожиткового мінімуму, ця ставка встановлена ​​для працездатних громадян.   

Читайте також:У передмісті Києва з забудовника стягнули 35 млн грн внеску пайової участі