Суспільство
9 грудня 2019
Українські водії зможуть їздити без прав: як це працюватиме
Електронні водійські права і техпаспорт вже в грудні 2019 будуть працювати на рівних з їхніми пластиковими аналогами.
news-image

Електронні водійські права на авто дозволять зберігати всю документацію в смартфоні, пише «Є!» з посиланням на РБК.

Електронні водійські права і техпаспорт вже в грудні 2019 будуть працювати на рівних з їхніми пластиковими аналогами. За словами Михайла Федорова, міністра цифрової трансформації, додаток вже тестується і готується до релізу в першій половині місяця. Але офіційний запуск відбудеться трохи пізніше. Як буде працювати нововведення - в матеріалі Styler.

Що з себе представляють е-права

Електронні документи - посвідчення водія і технічний паспорт - це цифровий образ пластикових документів з унікальним ідентифікатором (QR-кодом). Ці дані будуть зберігатися в спеціальному додатку на смартфоні.

Як отримати електронні документи на авто

Щоб стати власником е-прав, потрібно лише завантажити мобільний додаток, Єдиного державного веб-порталу електронних послуг "Дія", а також пройти електронну ідентифікацію.

Всі відомості про водія і його оцифрована фотографія повинні бути в цифровій базі МВС. Після успішної процедури ідентифікації електронний документ має згенеруватися автоматично.

За допомогою програми можна буде перевірити також достовірність чужих документів, провівши QR-код через сканер кодів. Програма надішле дані до реєстру і на смартфоні з'явиться інформація про справжність документа.

Крім того, з часом у програму будуть додані і інші документи - студентські, ідентифікаційні номери та паспорти.

Коли можна буде їздити без прав

За словами чиновника, додаток буде доступний вже за два тижні до Нового року. Поки що розробка знаходиться на завершальній фазі тестування, і незабаром буде оголошено про реліз.

Чи стануть е-прав примусовими і скільки це буде коштувати

Завантажувати права в смартфон буде не обов'язково. Це нововведення буде працювати нарівні з попередніми варіантами документів.

Отримання е-прав буде абсолютно безкоштовним.

Як будуть перевірятися документи

Патрульні зможуть підтвердити справжність прав, прочитавши QR-код, якщо ж такої можливості на момент перевірки не буде, поліцейський зможе зателефонувати на базу і перевірити справжність посвідчення.

Обмеження для е-прав

Такі документи зможуть оформити лише власники пластикових прав нового зразка. Паперові та ламіновані права оцифрувати буде неможливо. Для тих, хто захоче завантажити права в смартфон, потрібно буде спочатку отримати пластикові права.

Крім того, в базі даних МВС немає фото в правах, виданих до 2013 року. Але в такому випадку фото, за згодою водія, знімок можна буде "підтягнути" з демографічного реєстру.

Навіщо це потрібно

Тільки в 2018 році більше ста тисяч людей втратили свої права. 71 млн - це сума штрафів за відсутність прав або техпаспорта за кермом. Смартфони ж завжди під рукою і наявність електронні цифрових прав і техпаспорта істотно полегшить життя як самим українцям, так і поліції.

Раніше ми писали, що відновити водійські права можна буде онлайн.