Політика
11 грудня 2019
Україна повинна мовчати: Експерти оцінили ймовірність імпічменту Трампа
Експерт не виключив, що у справі про імпічмент Трампа можуть з'явитися нові свідки
news-image

Конгресмени-демократи висунули обвинувачення проти президента США Дональда Трампа, пише «Є!»  з посиланням на comments.ua.

Його звинувачують у зловживанні владою та перешкоджання роботі Конгресу в розслідуванні справи про імпічмент. Обидва звинувачення пов'язані зі скандалом навколо телефонної розмови Трампа з президентом України Володимиром Зеленським. На думку демократів, глава Білого дому намагався чинити тиск на українську владу з метою здобуття компромату на ймовірного конкурента - колишнього віце-президента Джо Байдена. Імовірно, юридичний комітет проголосує за проект із звинуваченнями у п'ятницю, 13 грудня, а Палата представників розгляне наступного тижня.

Експерти розповіли , які шанси на імпічмент, а також - як Україні позбутися від постійного втягування у внутрішньоамериканську політичну боротьбу.

Якщо Трамп отримає імпічмент в Палаті Представників (Конгрес), йому буде складно обиратися знову. На це і розрахунок його супротивників, - пояснює Палій. – Та оголошення імпічменту Палатою представників цілком можливо. Там необхідна проста більшість, а вона зараз у демократів, його можуть підтримати і деякі республіканці. Далі імпічмент розглядає Сенат у форматі фактично судового засідання, і там для остаточного результату необхідно зібрати дві третини голосів, а це тепер виглядає малоймовірним. Але саме по собі оголошення імпічменту Палатою Представників було б серйозним ударом по Трампу

Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович вважає, що Трампу навряд чи загрожує імпічмент.

Процедура дуже складна. До того ж, в Сенаті, на відміну від Конгресу, більше республіканців. І на підставі тих матеріалів, які представлені на даний момент, вони навряд чи проголосують за процедуру імпічменту, - вважає Рейторович. - Якби були докази, які повністю дискредитували Трампа в контексті нацбезпеки США – інше. Але оскільки зараз явно простежується політичний момент, не впевнений, що більшість сенаторів-республіканців підуть проти президента-однопартійця, прирікаючи Штати на внутрішні потрясіння"

У той же час експерт підкреслює, що ми не знаємо повноти картини. І не виключає, що можуть з'явитися нові свідчення, які серйозно вдарять по голові Білого дому.

Ми втягнуті в міжпартійне протистояння США. І оптимальний варіант – максимальне ігнорування цієї теми, - говорить Рейтерович. - З іншого боку, якщо будуть прямі звернення, потрібно максимально заперечувати наше можливе втручання в американські процеси нібито чиниться на нас тиск. Як це робив нещодавно помічник президента України Андрій Єрмак. За його словами, представники США, з якими він зустрічався, не говорили з ним про зв'язок між військовою допомогою нашій країні і розслідуванням "справи Байдена". Мовляв, це були звичайні робочі відносини в рамках дозволених процедур... Важливо підкреслювати, що нам нема чого приховувати. При цьому потрібно розуміти, що тиснути на нас і демократи, і республіканці будуть все менше, тому що це буде вже виглядати як втручання у внутрішні справи України".

Тільки так, намагаючись пройти між крапельками, будучи максимально обережними у висловлюваннях, можна розраховувати на те, що внутрішня буря в США нас не зачепить, упевнений експерт.

Але в будь-якому випадку відносини між Україною і США постраждали. І незалежно від результатів президентських виборів у Штатах восени-2020 доведеться вибудовувати відносини по-новому", - резюмує Рейтерович.

Політолог Андрій Золотарьов вважає, що втягування України у внутрішньополітичну американську гру - цілком і повністю заслуга нашої попередньої влади.

В ході минулої виборчої кампанії в США наша центральна влада "поплутала береги" - і відкрито виступила на підтримку демократки Хілларі Клінтон, - нагадує політолог. - Досить згадати агітацію колишнього посла України в США, антитрампівські пости міністра МВС Арсена Авакова (які він потім стер). Це була свідома позиція українського керівництва. Як люди поверхневі вони не прорахували наслідків. І коли Трамп переміг, його ставлення до України було відповідним".

Золотарьов вважає, що шанси "звалити" Трампа за допомогою імпічменту невеликі. Акцент, за його словами, робить на нову виборчу кампанію, а основна мета демократів - підірвати позиції чинного президента.

Трамп, в свою чергу, буде відбивати всі звинувачення своїми. Зокрема, заявляючи, що демократи замішані в корупції, що саме вони створили ситуацію, коли Україна втрутилася в американські вибори. І це - досить серйозні звинувачення, - впевнений Золотарьов. – Люди, які прийшли до влади в 2014 році вже тоді розміняли Крим, розплатилися державним суверенітетом за можливість утриматися при владі. Фактично ми маємо ситуацію, коли ті, хто кричав про порятунок від російського впливу, продали себе і країну з потрухами "вашингтонському обкому". Якщо будемо і далі орієнтуватися на маяки, які нам виставив МВФ і наші зовнішні "партнери", ні про який суверенітет мови бути не може. Ми перетворюємося в постачальника дешевих ресурсів, в аграрну сировинну країну. Політичної волі змінити це поки не видно".

Читайте також:Голос Америки: Трамп чекає, коли йому оголосять імпічмент