Світ
12 грудня 2019
Захист клімату: У Євросоюзі представили програму
За новою програмою також планується запровадження нових стандартів чистоти води й повітря.
news-image

 Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн представила програму ЄС щодо захисту клімату, пише «Є!» з посиланням на zik.

Згідно з оприлюдненим в Брюсселі планом заходів, до 2030 року ЄС має скороти обсяги викидів парникових газів на 50-55 відсотків порівняно з показником 1990 року, передає Deutsche Welle. Озвучений комплекс всеосяжних заходів, відомий як Green Deal, передбачає перетворення ЄС до 2050 року на "кліматично нейтральну зону", тобто з нульовими показниками викидів шкідливих для клімату газів, пояснила фон дер Ляєн.

Щоб компенсувати втрати регіонів, які постраждають від переходу на чистіші види енергії, фон дер Ляєн розраховує на виділення 100 мільярдів євро - як з фондів ЄС, так і з державних та приватних джерел. У цілому ж на реалізацію Green Deal заплановано виділити близько трильйона євро.

Програма передбачає широкий спектр заходів на захист клімату.

За планами Єврокомісії, це означає цілковиту перебудову європейської економіки. Один із кроків - відмова від автомобілів, котрі спричиняють шкідливі викиди, й перехід на електромобілі або машини з іншими видами екологічно чистих двигунів, а також масштабна розбудова мереж громадського транспорту. Жителям ЄС також доведеться ізолювати свої будинки та інші приміщення таким чином, щоб ті практично не потребували опалення взимку та охолодження в спеку, а також перейти на екологічні системи опалення і екологічно чисту електроенергію. Крім того, планується запровадження нових стандартів чистоти води й повітря.

Значні зміни чекатимуть і на сільське господарство: передбачається радикальне скорочення використання засобів хімічного захисту рослин та добрив. Промисловість теж повинна випускати продукцію без шкідливих викидів. Щоб захистити європейських виробників від дешевої конкуренції з країн та регіонів, де кліматичні норми не дотримуються, заплановано значне підвищення ставок ввізних мит.

Оголошений комплекс заходів зачепить також і транспортну галузь: на авіаперельоти та перевезення водним транспортом поширюватимуться норми для торгівлі сертифікатами на викиди парникових газів. Представлена програма містить також пункти про масштабне озеленення й висадку значної кількості дерев та кущів, в тому числі й озеленення міст.

Нагадаємо, наприкінці листопада в ЄС оголосили "кліматичний надзвичайний стан". За відповідну резолюцію проголосували 429 євродепутатів, 225 висловились проти.  Зазначимо, кліматична ситуація у світі досягла критичної позначки, зокрема через діяльність людини.

Від змін клімату страждають не тільки флора і фауна, але й жителі Землі. Тому екологи та вчені з різних країн світу закликають лідерів негайно вжити активних заходів. Також науковці пропонують і свої альтернативні рішення для покращення ситуації. Як повідомлялось, вчені закликали зменшити швидкість в морському судноплавстві, оскільки це принесе значну користь довкіллю, мешканцям планети, а головне - покращить кліматичну ситуацію в світі.

Читайте також:Танення льоду Гренландії збільшилося в сім разів