Політика
12 грудня 2019
Рада продовжила на рік дію закону про особливий статус Донбасу
"За" проголосували 320 народних депутатів.
news-image
Верховна Рада продовжили до кінця 2020 року дію закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей", пише «Є!» з посиланням на ukrinform.

За ухвалення законопроєкту №2569 за основу та в цілому проголосували 320 народних депутатів при мінімально необхідних 226-ти. 

За продовження "особливого статусу" проголосували 320 депутаів: фракції "Слуга народу", "Європейська солідарність", ОПЗЖ та частина груп "Довіра" й "За майбутнє".

Фракції "Батьківщина" та "Голос" не голосували у повному складі.

Реально цей закон так ніколи і не працював через продовження бойових дій на Сході України, а місцеві вибори в ОРДЛО, за ним, мали пройти ще 7 грудня 2014 року.

Натомість закон кілька разів продовжували на рік - на випадок, якщо місцеві вибори на Донбасі все ж відбудуться.

Після недавньої зустрічі "нормандської четвірки" у Парижі президент України Володимир Зеленський допускав можливість суттєвого перегляду закону про особливий статус.

Зокрема говорилося про можливість інкорпорації "формули Штайнмаєра" в українське законодавство.

Однак наразі зміни полягали лише у зміни строків його дії - з "31 грудня 2019 року" на "31 грудня 2020 року".

Ми фактично не змінюємо слова, а змінюємо лише цифру. Є така компромісна позиція", - пояснив напередодні заступник голови фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко.

Разом з тим, голова провладної фракції Давид Арахамія розповів, що закон про особливий статус справді можуть змінити, але після численних переговорів.

Думаю, це буде після березневої зустрічі [нормандської четвірки]", - припустив Арахамія.

За його словами, конкретні зміни можуть обговорюватися також і на переговорах Тристоронньої робочої групи у Мінську. У ній беруть участь Україна, Росія та ОБСЄ, а також неофіційно - представники так званих "ЛНР" і "ДНР".

Одна з можливих змін "особливого статусу" ОРДЛО, про які говорилося на зустрічі "нормандської четвірки" у Парижі - зміна його тимчасового статусу на постійний.

 Крім того,сьогодні в порядку денному питання про вищу освіту, про зменшення тиску на бізнес, про забруднення повітряного середовища і навіть про розвідку.

Читайте також:Набув чинності закон про запровадження «порівняльної реклами»