Суспільство
24 лютого 2015
20-річний московський кадет кинув навчання і перейшов кордон, щоб захищати Україну: "Б'ють просто за те, що ти - українець"
20-річний московський кадет кинув навчання і пішки подолав відстань від Москви до українського кордону, щоб вступити до лав української армії.
news-image

Про це повідомляє на своїй сторінці в Facebook журналіст із Сум Євген Положій, передає Є | Єдність.інфо.

"На фото - В'ячеслав Донгуз, йому 20 років. Фотографія зроблена на навчальних стрільбах під Сумами. Він був кадетом елітного московського училища, але кілька днів тому нелегально перейшов російсько-український кордон. Я запитав у нього вчора, коли він прийшов у редакцію" Панорами ", що змусило його зважитися на такий відчайдушний крок, адже в Росії, якщо він туди повернеться, його чекає в'язниця - бо він змінив присязі; там залишилися його батьки, і невідомо, коли він зможе тепер їх побачити. Слава сказав, що конфлікти і проблеми у курсантів, в метриках яких було записано "українець", почалися відразу ж після початку війни між Україною і Росією. При цьому не важливо, підтримуєш ти політику Кремля і Путіна чи ні, українець - значить, отримуй. Регулярні побиття і цькування з боку " товаришів по службі ", на які керівництво закривало очі, призвела до того, що один кадет-українець перед Новим роком повісився, другий днями здійснив невдалу спробу самогубства - стрілявся. На щастя, врятували. Донгуз залишився один. Такі реалії сьогоднішньої Росії - тебе б'ють просто за те, що твоя національність - українець, а значить, ворог ", - пише журналіст.

Слава не може толком пояснити, чому в нього не українське прізвище, знає тільки, що батьки - українці, і коли вдома хотіли щось обговорити  "не при дітях ", переходили на українську мову. Сам Слава українською не говорить.

"Я не міг уже терпіти цієї брехні про Україну, тому пішов. Я з шести років тримаю автомат в руках, займаюся рукопашним боєм, закінчив Суворовське училище. Воювати - я це вмію ", - каже хлопець.

Слава Донгуз записався в один з добровольчих батальйонів і через кілька днів відбуває в зону АТО.

" Захищати Україну, - говорить він. - Тому що я - українець ".
Читайте також: Акція в пітерському метро: "Мій тато дуже сильний, він вбивав ворогів, а тепер б'є мене і маму" (фото)