Iнтерв’ю
13 грудня 2019
“Донбас отримає велику долю самостійності”, - Геннадій Балашов
Держава повинна припинити контролювати громадян та надати їм найширші можливості для дій та самореалізації у всіх напрямах життя.
news-image

Кореспонденту інфопростору «Є!» вдалося поспілкуватись з Геннадієм Балашовим.

Геннадій Вікторович Балашов - лідер політичної партії «5.10», бізнес-філософ, YouTube-блогер-100-тисячник. В ексклюзивному інтерв'ю медіапростору “Є” відомий політик розповів те, чого більше нікому не розповідав.

 

Кор.: Чому Геннадія Балашова, відомого та популярного політика немає в Верховній Раді з його партією «5.10»? Чого не вистачає, щоб завести вашу партію в парламент, або хто заважає це зробити?

 

Геннадій Балашов: Світом правлять ідеї. Наразі в українському суспільстві домінують дві ідеї. Перша — це державний патерналізм. Вона полягає в тому, що держава повинна бути соціальною, надавати громадянам усе, чого вони потребують. Друга ідея — це Євросоюз, європейські цінності. Одна частина України хоче патерналізму та голосує за патерналістські лозунги, друга — хоче жити як в Європі та обирає тих політиків, які говорять про європейські реформи. Моя політична партія «5.10» є альтернативою обох цих ідей - і патерналізму, і Євросоюзу.

Ми сповідуємо лібертаріанство — політичну філософію максимальних свобод. Ми вважаємо, що держава повинна припинити контролювати громадян та надати їм найширші можливості для дій та самореалізації у всіх напрямах життя. Лібертаріанська ідея тільки нещодавно прийшла в Україну, і настільки нова для нашого суспільства, що потрібно багато часу, щоб люди усвідомили, що саме держава робить їх бідними, і що єдиний вихід — це максимальні економічні свободи. Лібертаріанство має оселитися спочатку в головах українців, після цього з’явиться електоральна підтримка Балашова та «5.10». Ми роз’яснюємо абсолютно новий підхід, як зробити країну заможною.

 

Кор.: Чи можливо потрапити до влади, стати депутатом Верховної Ради без грошей?

 

Геннадій Балашов: Так, можливо! Це засвідчили останні президентські вибори. В Раду у складі партії «Слуга народу» потрапили політично непідготовлені люди, які дуже рвалися зробити кар’єру депутата. Багато хто шукав нові політичні бренди, щоб у їхньому складі, на хвилі чужого успіху, пройти в парламент, і Зеленський став для них безкоштовним білетом. Від того, що до влади потрапили люди не за гроші, а по голосам виборців, якість їх як парламентаріїв не стала вище.

Добре, що у Верховній Раді відбулась зміна поколінь. Молодь посунула старших депутатів, але ця молодь безідейна та націлена зробити власну кар’єру.

 

Кор.: Але ж в Раді є депутати, які купили собі місце. Скільки коштує місце депутата в Верховній Раді?

 

Геннадій Балашов: Звісно, в парламенті ІХ скликання є партії, які приймали у свої списки за гроші. Розцінки різні, залежно від загальної вартості виборчої кампанії партії, протекції, місця в списку: від 50-100 тисяч до декількох мільйонів доларів.

 

Кор.: Які основні помилки команди Зеленського та його особисто як президента ви могли б назвати?

 

Геннадій Балашов: Головна помилка — немає комунікації з суспільством. Зеленський та його Офіс займаються тим, що привертають до себе увагу, розважають, роблять заяви з різних приводів. Проте справжнього контакту з населенням у Зеленського немає. Він не пояснює свою особисту позицію щодо тих законів, які приймаються в Раді, говорячи про зовсім інші речі. Громадянам дедалі складніше зрозуміти, де правда, а де вигадка.

 

Кор.: А що ЗЕ-команда робить правильно?

 

Геннадій Балашов: Правильно, що Зеленський повністю поклався на Міжнародний валютний фонд, на європейських та американських партнерів щодо реформ і дуже швидко приймає ті закони, які мав прийняти ще уряд Яценюка і президент Порошенко. Зокрема, це закон, який дозволить продавати та купувати землю сільськогосподарського призначення, особливий статус Донбасу, газові домовленості з Росією та лібералізація української економіки.

 

Кор.: Чия людина Зеленський? Або він самостійний політик?

 

Геннадій Балашов: Сьогодні дуже складно сказати, чия він людина. Скоріш за все, він перебуває під впливом декількох політичних течій. Це європейська течія, яка повністю його захопила, і тому Зеленський призначив майже на всі ключові державні пости людей, які тим чи іншим чином пов’язані з МВФ, Фондом Сороса, офісами європейських партнерів. З іншого боку, Зеленського стримують його зобов’язання перед українськими олігархами.

Наврядчи президент взагалі може бути чиєюсь людиною. Сьогодні говорять по-іншому, хто є людиною Зеленського. В Україні за традицією, коли обирають президента, він стає самостійною фігурою, тим більше з такою підтримкою в парламенті, яку має Зеленський.

 

Кор.: Зараз активно займаються питаннями повернення окупованого Донбасу. В якому вигляді ці території повернуться до України?

 

Геннадій Балашов: Ми можемо лише сподіватися, що території Донбасу повернуться до України цілісними. Гадаю, що буде конфедерація. Донбас отримає велику долю самостійності у прийнятті політичних рішень. Це буде особлива територія зі своєю мовою, виборами, суддями та правоохоронними органами. Сподіваюсь, формула Штайнмайера буде прийнята у її повному вигляді.

Це стане викликом не тільки для всієї України, але й для самого Зеленського. Надання Донбасу особливого статусу сильно вдарить по рейтингу президента та захитає усю владу. Велика кількість патріотично налаштованих українців будуть проти Зеленського. До них можуть приєднатися і олігархічні телеканали. А оскільки комунікації з народом він не вибудував, це може призвести до перевиборів до парламенту вже через рік після врегулювання питань щодо Донбасу.

Раніше ми писали, що Рада продовжила на рік дію закону про особливий статус Донбасу.