Політика
17 грудня 2019
Дубілет планує скасувати прив'язку зарплати до банку
За словами міністра, за законом співробітники мають право самостійно обирати банк, але бухгалтери часто відмовляють у цьому через те, що їм потрібно буде формувати окремі платіжки на різні банки.
news-image

Міністр Кабміну Дмитро Дубілет анонсував проект проти «зарплатного рабства», який дозволить вільно обирати банк для нарахування зарплати. У проекті беруть участь Мінфін та НБУ, пише «Є!» з посиланням на ua.news.

В Україні існує явище, яке чимало дивує жителів розвинених країн — “зарплатний проект”. Це коли підприємство і банк домовляються про виплату зарплати, не питаючи думку співробітників. Їм просто вказують, на картку якого банку вони будуть отримувати гроші», — пише Дубілет.

За словами міністра, за законом співробітники мають право самостійно обирати банк, але бухгалтери часто відмовляють у цьому через те, що їм потрібно буде формувати окремі платіжки на різні банки.

Ідея дуже проста — зробити, як у Європі. Робітник просто вказує бухгалтеру свій IBAN (хто пропустив, IBAN — це номер рахунку, як у Європі, який у нас було запроваджено цього року), а бухгалтер формує просту відомість для всіх співробітників, незалежно від банку. А далі вже банк, який обслуговує підприємство, автоматично розкидує гроші, куди треба», — пояснив міністр Кабміну.
Щоб проект запрацював, банкам потрібно буде зробити невеликі доопрацювання в своїх системах (нічого складного). Також, можливо, потрібно буде запустити гарячу лінію, куди українці зможуть скаржитися, якщо їм відмовлятимуть у виборі банку», — додав Дубілет.

Він вважає, що проект можуть запровадти у 2020 році.

Раніше Дубілет анонсував проведення електронного перепису населення України за допомогою даних мобільних операторів, РАГСів, Пенсійного Фонду та соцопитувань у 2019 році.  За словами Дубілета,  це заощадить 2-3 млрд грн в наступному році.

Тим часом законопроект про скасування трудових книжок було скеровано до парламенту.

Читайте також:Дубілет відмовився від держохорони і взяв приватну