Війна
20 грудня 2019
РФ скерувала на окуповану територію Донбасу 96-й «гумконвой» – Держприкордонслужба України
17 вантажівок проїхали через російські пункти пропуску "Матвіїв Курган" і "Донецьк".
news-image

У вантажівках російського "гумконвою", який проїхав на Донбас, нібито перевозили обладнання, медикаменти та дитячі набори, проте українські прикордонники не змогли одержати інформацію про фактичний їхній вміст, повідомили в Державній прикордонній службі України

19 грудня з 5.00 до 6.00 на в'їзд в Україну прибуло дві колони так званого російського гумконвою. Про це поінформувала Державна прикордонна служба України.

17 вантажівок проїхали через російські пункти пропуску "Матвіїв Курган" і "Донецьк".

У Держприкордонслужбі заявили, що переміщення цих російських автоколон, як і попередніх, відбувалося із грубим порушенням норм міжнародного та українського законодавства й погоджених із Міжнародним комітетом Червоного Хреста модальностей.

У вантажівках нібито перевозили медобладнання, медикаменти, дитячі набори. Однак українська міжвідомча робоча група із прикордонників та митників не мала змоги отримати достеменну інформацію про фактичний вміст вантажівок і могла здійснювати лише візуальне спостереження без виконання контрольних функцій. Крім того, завантаженість транспортних засобів у середньому складала близько 75%", – зазначили у пресслужбі.


У відомстві додали, що у 2019 році РФ скерувала 12 таких "гумконвоїв".

РФ почала доправляти "гумконвої" на Донбас улітку 2014 року. Офіційний Київ не раз заявляв, що російський "гуманітарний конвой" потрапляє на територію України з порушенням процедур, оскільки його не перевіряють українські прикордонники, митники та представники Міжнародного комітету Червоного Хреста.

Крім того, за даними української влади, під виглядом "гумконвою" Росія ввозить в Україну зброю і техніку для бойовиків.

Читайте також:«Війна» в центрі Москви: всі подробиці смертельної перестрілки біля будівлі ФСБ