Політика
21 грудня 2019
Україна скасує штраф Газпрому на $ 7,4 млрд в антимонопольній справі
Антимонопольний комітет України має скасувати свій штраф Газпрому на загальну суму понад 7,4 мільярда доларів в межах домовленостей про продовження транзиту газу
news-image

Антимонопольний комітет України має скасувати свій штраф Газпрому на загальну суму понад 7,4 мільярда доларів в межах домовленостей про продовження транзиту газу.

Про це йдеться у тексті протоколу, який уклали за підсумками переговорів між Україною та Росією у Мінську 20 грудня. Текст розміщено на сайті уряду, пише «Є!».

Така мирова угода передбачає, у тому числі, припинення Україною всіх вимог до Газпрому у межах рішення Антимонопольного комітету №18-р від 22 січня 2016 року, включаючи штрафи та виплату пені, — йдеться у протоколі.

Нагадаємо, у січні 2016 року Антимонопольний комітет наклав на Газпром штраф за зловживання монопольним становищем на ринку природного газу в Україні в розмірі майже 86 мільярдів гривень.

Згодом, через пеню та відсотки, сума подвоїлася. Загалом ідеться про стягнення з Газпрому в дохід бюджету України понад 171 мільярда гривень, а наразі складає близько 7,4 мільярда доларів.

Зазначимо, що під час переговорів про продовження транзиту газу через Україну російська сторона вимагала, щоб Україна повністю відмовилася від своїх вимог до Газпрому як в межах виграних арбітражів Нафтогазу проти Газпрому, так і від штрафу Антимонопольного комітету. Зокрема, Нафтогаз відмовився від позивних вимог до Газпрому на 12,25мільярда доларів.

Читайте також: Гончарук пояснив, чому гривня зміцнюється, а ціни не падають