Світ
23 грудня 2019
Ексмера столиці Киргизстану засудили до 15 років ув’язнення за корупцію
Албек Ібраїмов є соратником колишнього президента Киргизстану Алмазбека Атамбаєва, який також перебуває під вартою
news-image

Ленінський районний суд Бішкека 23 грудня засудив до 15 років позбавлення волі колишнього мера столиці Киргизстану Албека Ібраїмова. Його визнали винним у корупції, повідомляє radiosvoboda. 

Інший колишній очільник столиці Киргизстану, Кубаничбек Кулматов, був засуджений до штрафу в 5 мільйонів сомів (71 тисяча доларів) і звільнений у залі суду.

За версією слідства, в 2014 році Кулматов, будучи мером Бішкека, незаконно використовував два мільйони доларів грантових коштів, які були виділені китайською компанією ТВЕА для будівництва школи.

Ібраїмов також підписав розпорядження про виділення 114 мільйонів сомів (1,7 млн доларів) із міського бюджету на завершення будівництва. За це йому висунули звинувачення в розтраті коштів і корупції при наданні муніципальних земельних ділянок в користування фізичним і юридичним особам.

Будівництво школи при цьому, як стверджують слідчі, «велося з численними порушеннями законодавства, а підрядні організації були залучені без проведення тендеру, за корупційною схемою».

Держобвинувач вимагав для Ібраїмова 20 років позбавлення волі, для Кулматова – 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Кулматов і Ібраїмов входили в близьке оточення колишнього президента Киргизстану Алзамбека Атамбаєва. У 2018 році, незабаром після зміни влади в Киргизстані, в результаті чого президентом став Сооронбай Жеенбеков, на кількох найближчих соратників Атамбаєва були заведені кримінальні справи про корупцію. Дехто з них був заарештований.

Сам Атамбаєв був позбавлений статусу експрезидента, що також дало можливість переслідувати його в кримінальному порядку. Після позбавлення статусу проти колишнього президента порушили в цілому 14 кримінальних справ, в тому числі за звинуваченнями в організації заворушень, погрозах представникам влади, незаконному обігу зброї, перешкоджанні слідству, захопленні заручників, вбивстві і замаху на вбивство, а також корупції. Зараз Атамбаєв перебуває в слідчому ізоляторі.

 

Читайте також:Директор НАБУ внесений у реєстр корупціонерів