Події
25 грудня 2019
У Харкові зібралась акція проти можливого обміну обвинувачених у теракті біля Палацу спорту
Учасники акції тримають в руках плакати з написами «Непокаране зло повертається», «Вбивць дітей не міняємо», «Не зрадьте загиблих героїв».
news-image
Близько двох сотень харків'ян зібралися біля будівлі облдержадміністрації, аби висловити протест проти можливого обміну трьох обвинувачених у теракті біля Палацу спорту у 2015 році, в результаті якого загинули четверо людей.

У центрі міста зібралися представники «Національного корпуса», «Правого сектору», «Фрайкору», громадської організації «Традиції і порядок», передає кореспондентка hromadske.

Учасники акції тримають в руках плакати з написами «Непокаране зло повертається», «Вбивць дітей не міняємо», «Не зрадьте загиблих героїв».

По-перше, злочинці та терористи мають бути покарані тут. Це громадяни України і вони мають бути покарані українським судом. Навіщо ми віддаємо своїх громадян Росії? По-друге, коли ми проводимо такі обміни, як з Цемахом, ми таким чином ніби знімаємо відповідальність з Росії за агресію», — розповів hromadske учасник акції Дмитро Шевчук.

За порядком під час заходу слідкує близько півсотні поліцейських.

Раніше повідомлялось, що захист потерпілих у теракті біля Палацу спорту у Харкові, що стався у 2015 році, не знає, чи включені троє обвинувачених у справі до списків на обмін, але виступають проти їх передачі бойовикам так званих «ДНР» і «ЛНР».

Два джерела, дотичних до судової справи про розстріли на вулиці Інститутській в Києві, розповіли hromadske, що українська сторона планує передати бойовикам "ДНР" і "ЛНР"  колишніх беркутівців, обвинувачених у розстрілі людей на Інститутській 20 лютого 2014 року, в межах обміну полонених. Йдеться про Олега Янішевського, Сергія Зінченка та Павла Аброськіна, які перебувають під вартою, а також Сергія Тамтуру й Олександра Маринченка, які залишаються під цілодобовим домашнім арештом.

Родини Героїв Небесної сотні звернулись до президента Зеленського з проханням не звільняти колишніх беркутівців для обміну.

Водночас ознайомлений з питаннями обміну адвокат Валентин Рибін заявив, що викреслюючи ексберкутівців зі списків, Україна ставить весь обмін під загрозу.

22 лютого 2015 року біля Палацу спорту в Харкові пролунав вибух. Це сталося під час формування колони активістів з нагоди річниці Революції Гідності. Унаслідок вибуху загинули учасник мітингу та правоохоронець. Постраждало одинадцятеро осіб, двоє з яких згодом померли в лікарні.

Прокуратура визначила справу як теракт. Співробітники служби безпеки України 26 лютого затримали трьох підозрюваних. Їх звинувачують у скоєнні теракту й незаконному поводженні зі зброєю.

Читайте також:Затримані масово відмовляються повертатись в ОРДЛО у рамках обміну