Війна
30 грудня 2019
Це було політичне рішення - Зеленський пояснив, чому обміняв ексберкутівців
На підконтрольній Україні території після обміну з окупантами вже перебувають 76 осіб.
news-image

Президент України Володимир Зеленський заявляє, що звільнення п'ятьох колишніх співробітників спецпідрозділу МВС України "Беркут", обвинувачених у розстрілі людей у центрі Києва 20 лютого 2014 року, було умовою проведення обміну утримуваними особами між владою України і т.зв. "ДНР" і "ЛНР", які контролюють окремі райони Донецької і Луганської областей, повідомляє interfax.

З приводу "беркутівців"- це умова "всіх на всіх". Умова цього обміну - ми забирали наших героїв, я вважаю, що це було складне рішення, рішення політичне, це правда, і я вважаю, що наші бійці, наші військові, наші журналісти, вони всі є героями. І я впевнений, що для нас пріоритетом є повернути наших людей", - сказав Зеленський в аеропорту "Бориспіль" у неділю ввечері на брифінгу для ЗМІ після приземлення літака зі звільненими в ході недільного обміну 76 українцями.

При цьому він запевнив, що їх передача ніяк не вплине на розслідування "справ Майдану".

Чому були без вироків (екс-беркутівці - ІФ) - ми розберемося, це ніяк не впливатиме на справи Майдану ... Як я і сказав, справи Майдану ми завершимо обов'язково", - запевнив президент.

Говорячи про обґрунтованість передачі екс-"беркутівців" у рамках обміну, Зеленський сказав:

"Якби вони залишилися - ми б не отримали наших розвідників, не отримали б хлопців, які були в Дебальцевому".
Навіть якби був вирок суду, вони (екс-"беркутівці"- ІФ) отримали б п'ять і шість років ... Я вам скажу: якби у мене було сто "беркутівців" і мені б запропонували одного розвідника, одного, то я б їм віддав сто "беркутівців" і повернув би живого розвідника", - заявив глава держави.

Нагадаємо, що 29 грудня в аеропорт "Бориспіль" прилетів спеціальний борт зі звільненими з російського полону українцями. На підконтрольній Україні території після обміну з окупантами вже перебувають 76 осіб.

 Раніше Красногвардійський райсуд Дніпра випустив із під варти українку Дар'ю Мастікашеву, підозрювану у державній зраді, для обміну з Російською Федерацією. Також в Одесі суд звільнив понад 10 російських терористів. В рамках підготовки до обміну суд Харкова звільнив обвинувачуваного у потрійному вбивстві. Крім того, виконавців теракту біля Палацу спорту у Харкові засудили на довічне і одразу звільнили.

Читайте також:Фігурантам справи про теракт в Харкові дали довічне та відпустили з-під варти