Суспільство
31 грудня 2019
Швидкість, з якою Земля нагрівається, може впливати на клімат
Мегаполісам передбачили катастрофічну спеку
news-image

Навіть підвищення температури на 2°С може означати екстремальну спеку в деяких частинах світу, повідомляє видання Science Alert з посиланням на кліматологів австралійського університету в Мельбурні, пише «Є!»  з посиланням на cikavosti.com.

Вчені змоделювали два сценарії розвитку подій – швидкий і повільний. В обох випадках температура зросте на 1,5-2°С. У першому випадку можна чекати катастрофи, оскільки у багатьох регіонах середні температури зростуть набагато більше і торкнуться 600 мільйонів людей. У разі повільного потепління воно торкнеться 20 мільйонів осіб. Мова йде про жителів найбільших міст світу — Нью-Йорка, Стамбула, Seoul, Токіо і Багдада.

Кліматологи стверджують, що суша швидко нагрівається і океан не встигає поглинути це тепло. Екологи раніше пропонували знизити прагнення до високих економічних показників, які ведуть до марнотратного використання обмежених природних ресурсів. Вони також запропонували обкладати високими податками найбільш шкідливі для навколишнього середовища продукти. Одночасно потрібно запропонувати прийнятні альтернативні рішення.

На думку фахівців, чотириденний робочий тиждень має багато переваг. Зокрема, скоротяться викиди транспорту, на якому люди добираються на роботу. Кліматологи також запропонували віддавати перевагу дрібним компаніям і фірмам, які завдають навколишньому середовищі набагато менше шкоди, ніж концерни. Слід також запровадити в школі викладання природознавства з упором на екологічні моделі поведінки.

Дослідники порадили поєднати сучасні технічні досягнення і зі змінами способу життя. Тобто, віддавати перевагу гаджетам і механізмам, які не погіршують екологічні проблеми.

Читайте також:Підвищення рівня океану може зруйнувати купол, під яким зберігаються відходи