Україна встановила рекорд імпорту бананів в 2019 році
В 2019 році кожен житель України вперше спожив в середньому більше 6 кг бананів за рік
news-image

За попередніми оцінками аналітиків Української плодоовочевої асоціації, в 2019 році Україна оновила історичний рекорд імпорту бананів. Експерти оцінюють імпорт бананів в Україну за 12 місяців 2019 року в 270-275 тис. тонн, що на 8-9% більше, ніж попередній рекорд, встановлений в 2018 році.

Характерно, що рекордний обсяг імпорту бананів в Україну відзначається на тлі зростаючого виробництва українських фруктів і ягід і скорочення чисельності споживачів після втрати контролю над АР Крим і декількома районами Донецької і Луганської областей країни. Навіть в 2013 і 2014 роках імпорт бананів був менше, ніж в 2019 році. А це говорить про ще більш різке зростання споживання цих екзотичний фруктів в розрахунку на одного жителя України, - каже Катерина Звєрєва, директор з розвитку УПОА.

За оцінками УПОА, в 2019 році кожен житель України вперше спожив в середньому більше 6 кг бананів за рік. Таким чином середньодушове споживання бананів українцями зросла на 20-22% по відношенню до 2013 року.

Споживання бананів продовжує зростати, не дивлячись на величезну диспропорцію в цінах на банан і яблуко на внутрішньому ринку. Навіть у другій половині календарного 2019 року, коли ціни на яблуко практично подвоїлися, банани і раніше продавалися в середньому на 70-80% дорожче в роздріб, а їх імпорт продовжував зростати. І в першій половині сезону, коли роздрібні ціни на банан були в три рази вище, ніж на яблуко, імпорт бананів також був рекорди - , зазначає Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО).
Читайте також: Росія зупинила постачання нафти в Білорусь