Україна
8 січня 2020
Найголовніше за день: катастрофа МАУ в Ірані, обстріл Іраном військових баз США, виведення частини контингенту НАТО з Іраку
Читайте про найголовніші події дня, 8 січня.
news-image

Журналісти «Є!» підготували для вас найактуальніші новини за сьогодні, 8 січня.

Катастрофа МАУ в Ірані

Боїнг 737 зі 167 пасажирами і членами екіпажу на борту, що належить компанії МАУ, зазнав аварії незадовго після зльоту з іранського аеропорту Імама Хомейні. За даними рятувальників, ніхто не вижив.
Першим про катастрофу українського літака повідомило іранське інформаційне агентство Fars.

Глава Тегеранського центру невідкладної допомоги заявив, що тіла загиблих буде важко впізнати через високий ступінь пошкоджень. Згідно з даними сервісу, борт впав незадовго після вильоту. Місцеві ЗМІ повідомляли про збиття літака іранськими ППО.

В авіакомпанії МАУ заявляють, що літак Boeing 737-800, що розбився в Ірані, був справний, і не припускають помилку екіпажу. Під час брифінгу в аеропорту "Бориспіль" віце-президент компанії МАУ з льотної роботи Ігор Сосновський заявив, що на борту знаходився посилений екіпаж, враховуючи складність і тривалість рейсу. На нього відібрали одних з найбільш досвідчених пілотів.

Глава іранської служби з надзвичайних ситуацій Пір Хоссен Куліванд також заявив, що загинуло 147 іранців та 32 іноземних пасажирів.

Серед загиблих пасажирів українського літака, що розбився в Ірані, були громадяни Ірану, Канади, України, Швеції, Афганістану, Німеччини, Великої Британії. Дві людини не сіли на рейс з Тегарана до Києва. На рейс PS752 української авіакомпанії МАУ зареєструвалися 169 осіб, але в момент катастрофи у літаку перебувало 167 пасажирів.

Посольство України в Ірані на офіційному сайті спершу опублікувало заяву, що версія теракту чи ракетної атаки як причини катастрофи літака авіакомпанії МАУ виключається. Однак потім інформація про це зникла.

Обстріл Іраном військових баз США

Авіабазу США поблизу іракського міста аль-Асад та базу американських і коаліційних сил в місті Ербіль обстріляли ракетами.

Міністерство оборони США повідомило, що Іран випустив більше дюжини ракет по двох іракських базах, де розташовуються американські військові.

Іранське державне телебачення повідомило, що іранський Корпус вартових ісламської революції (IRGC), "завдав удару по авіабазі США аль-Асад в Іраку десятками ракет". IRGC попередив США про більш "нищівні відповіді в разі нової агресії". У IRGC заявили, що завдадуть удару по будь-якій регіональній державі, яка стане платформою для агресії США. 

Після ракетних обстрілів американських авіаційних військових баз в Іраку в Білому домі відбулася екстрена нарада президента США Дональда Трампа з радниками з безпеки. 

Також, корпус вартових революції Ірану заявив, що в разі бомбардування іранської території він завдасть удари по місту Дубай в Об'єднаних Арабських Еміратах та Хайфі в Ізраїлі.

Виведення частини контингенту НАТО з Іраку

НАТО виводить частину свого контингенту з Іраку на тлі напруженості в регіоні після вбивства США іранського генерала Касема Сулеймані в Багдаді.

Як заявив представник НАТО, Північноатлантичний альянс вживе"всі необхідні заходи обережності для захисту" свого персоналу.

НАТО вже призупинив тренувальну активність в рамках своєї місії в Іраку — небойові, навчальні та консультативні програми з підготовки сил безпеки республіки. Ця місія налічує близько 500 інструкторів і консультантів з держав альянсу, більшість з них — з Канади.  

НАТО готова продовжити місію, як тільки дозволить ситуація, підкреслив представник альянсу.

Також повідомляли, що авіакомпанія Air France оголосила про припинення польотів над територією Ірану та Іраку. Пізніше з'явилася інформація, що авіакомпанія Lufthansa також скасувала рейс LH600/601 в Тегеран.

Читайте також:Іран не передасть компанії BOEING чорні скриньки з українського літака, який розбився під Тегераном