Україна
9 січня 2020
Найголовніше за день: день жалоби в Україні, заява РНБО щодо катастрофи літака в Ірані та прогноз Світового Банку для української економіки
Читайте про найголовніші події дня, 9 січня.
news-image

Журналісти «Є!» підготували для вас найактуальніші новини за сьогодні, 9 січня.

День жалоби в Україні

Володимир Зеленський оголосив 9 січня днем жалоби в Україні у зв’язку з катастрофою літака МАУ в Ірані.

Після завершення робочої наради з питань, пов’язаних із катастрофою українського літака авіакомпанії МАУ в Тегерані, Володимир Зеленський вирушив до аеропорту «Бориспіль», щоби вшанувати пам’ять жертв трагедії. Там Президент поклав квіти до світлин загиблих.

Зеленський записав звернення у зв’язку з катастрофою пасажирського літака авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" в Ірані 8 січня. Президент зазначив, що пріоритетом для України є встановлення причин авіакатастрофи. 

Заява РНБО щодо катастрофи літака в Ірані

П’ять джерел у західних спецслужбах заперечили версію збиття ракетою українського літака "Міжнародних авіаліній України" в Ірані, а в Радбезі України розглядають 7 версій катастрофи.

"Ройтерз" повідомив, що три американські, одне європейське і одне канадське джерело, які просили їх не називати, поінформували про перші оцінки західних розвідок: причиною катастрофи в Тегерані була технічна несправність, а не збиття зенітною ракетою. Канадське джерело додало, що є свідчення того, що один із двигунів літака МАУ перегрівся.

Ці коментарі пролунали до того, як секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов озвучив 4 версії трагедії – включно з тією, що український літак могли збити ракетою з зенітно-ракетного комплексу "Тор" російського виробництва. Серед можливих версій причин аварії літака МАУ в Тегерані буде розглянута і атака Boeing 737 зенітною ракетою російського ЗРК "Тор".

В інтернеті поширилася інформація про нібито виявлення уламків російської ракети поблизу місця катастрофи, у соцмережах поширювали фотографії предмета, схожого на головну частину ракети зенітно-ракетного комплексу "Тор", у якій розміщується пристрій наведення.

 Прогноз Світового Банку для української економіки

Згідно з новим прогнозом Світового банку, економіка України у 2020 році зросте на 3,7%. Про це йдеться в огляді СБ щодо глобальних економічних перспектив за січень 2020 року.

За прогнозами СБ, зростання ВВП України у 2020 році прискориться до 3,7%, що на 0,3% більше, ніж банк прогнозував це пів року тому.

Також Світовий банк прогнозує, що у 2021 році, як і у 2022-у економіка України зростатиме на рівні 4,2%. Водночас темпи зростання ВВП України у 2021 році в оновленому прогнозі також вищі, ніж це прогнозувалося Світовим банком у червні минулого року (+0,4%).

Також повідомляли, що державна комісія, створена в Україні для розслідування катастрофи літака МАУ в Ірані, повідомила, що на двигунах повітряного судна не виявлено слідів пожежі.

Читайте також:Збила російська ракета? В РНБО зробили гучну заяву про аварію літака МАУ