Світ
9 січня 2020
В Абхазії опозиціонери штурмували «адміністрацію президента»
Опозиційна партія «Айтайра» закликає «президента» піти у відставку, щоб розрядити ситуацію.
news-image
На окупованій РФ грузинській території Абхазії сотні опозиційних протестувальників штурмували адміністрацію президента у місті Сухумі. Вони вимагають «президента» Рауля Хаджимба скласти повноваження.

Про це передає «Кавказский узел».

Опозиційна партія «Айтайра» закликає «президента» піти у відставку, щоб розрядити ситуацію.

Зазначається, що протестувальникам не вдалося потрапити до будівлі через вибиті двері й вони намагаються пролізти через вікна. За інформацією видання працівників адміністрації відпустили додому.

Як передає Jam-news, головною вимогою протестувальників є визнання нелегітимними результати так званих виборів президента 8 вересня 2019 року. Тоді Хаджимба переміг у другому турі: за нього проголосували 47,39% виборців, а за іншого кандидата Алхаса Квіцінію — 46,17%. Протестувальники зазначають, що хоча Хаджимба набрав більше голосів ніж його опонент, за «законом», переможець має отримати 50%+1 голосів від усіх виборців, які проголосували.

Опозиція вимагає призначення нових виборів. Остаточне рішення мали ухвалити 9 січня на засідання касаційної інстанції так званого Верховного суду. Після виборів Алхаса Квіцінії подав скаргу на рішення ЦВК про визнання підсумків виборів. Квіцінія оскаржив підсумки виборів, але «Верховний суд» Абхазії відмовився задовольнити його позов. Після чого чоловік подав апеляцію.

Втім засідання не відбулося: суд відвів кандидатуру одного з суддів — Романа Кварчія, якого опозиція вважає зацікавленою особою через те, що його кандидатуру запропонував «президент».

Протягом 2 місяців мають сформувати новий склад касаційної інстанції. Після чого розглянуть скаргу Квінції.

Читайте також:Канада засуджує визнання Асадом Абхазії та Південної Осетії