Суспільство
14 січня 2020
Лікарні Тернополя переповнені пацієнтами із запаленням легенів: троє уже померли
Визначити, який саме вірус зараз вбиває людей можна лише у перші дні хвороби, а більшість хворих поступають пізніше.
news-image

Лікарні Тернополя переповнені пацієнтами із запаленням легенів. Водній міській лікарні майже півсотні хворих з вірусною пневмонією. Крім того, п'ятеро перебувають в реанімації, а троє уже померли. У вірусної пневмонії дуже стрімкий перебіг, а якщо вчасно не звернутися до лікарів, то людина буквально згорає, йдеться у сюжеті ТСН.

Хворі з пневмонією у міську лікарню №2 інтенсивно почали поступати в кінці та після  нового року. У майже 50 людей однаковий перебіг хвороби. Спершу вони злягли з гарячкою та кашлем, а також температурою, яка не збивалася. 

Хворі приймають жарознижуючі препарати, не звертаючись до сімейного лікаря. Один-два- три-чотири дні вони лікуються самостійно. Тоді вже починає наростати задишка, висока температура, сухий кашель чи навіть кашель з прожилками крові", - розповіла лікар-ка-пульмонолог Тернопілської міської комунальної лікарні №2 Алла Пастернак.

Медики кажуть, що за допомогою треба звертатися  у перший день високої температури. Якщо за три дні ситуація не зміниться, то неодмінно призначається рентген, який і виявить пневмонію.

Лише в одній - міській - майже пів сотні хворих з таким діагнозом, п'ятеро - тяжкі в реанімації, троє померли. Це вірусна пневмонія, і в неї дуже стрімкий перебіг. Якщо вчасно не звернутися до лікарів, людина буквально згорає за кілька днів. ТСН зібрала інформацію - як уберегтися від недуги. 

Один з пацієнтів, який опинився у реанімації, місяць самостійно лікувався вдома. У нього вірусна пневмонія у дуже тяжкій формі. 

Кров поступає з киснем до легень. Вони не можуть забрати відповідну кількість кисню, яка потрібна для організму. Від того починає страждати мозок, серце",- пояснила Алла Пастернак.

В Олени Сидорович дев'ять днів тому від вірусної пневмонії помер чоловік хоч якраз вчасно звернувся до лікарів. На четвертий день гарячки він уже був  у стаціонарі, а на п'ятий день діагностували запалення легенів. 

За висновками лікарів, ніби то з п'ятої на шосту добу легені практично вже згоріли. Лишилося лише двадцять відсотків легень. Дуже інтенсивний перебіг хвороби, температура не збивалася”, - каже вдова Олена Сидорович.

Чоловікові було сорок п'ять, він стежив за  здоров'ям, ніколи не хворів на застуди. Помер він після восьми днів інтенсивної терапії у реанімації.

У Тернопільській лікарні пояснюють: робили все, що могли, але хвороба була дуже агресивною. Визначити, який саме вірус зараз вбиває людей можна лише у перші дні хвороби, а більшість хворих поступають пізніше. 

У нас було понад тридцять випадків вірусно-бактеріальних пневмоній. Троє з них закінчилося летально і лише в одному випадку ми змогли поставити діагноз грип типу А”, каже директор КНП “Тернопільска комунальна міська лікарня №2 Ростислав Левчук.

Медики порівнюють такий наплив  пацієнтів з  вірусною пневмонією тут був десять років тому, коли лютував свинячий грип. 

З усіх штампів вірусу грипу цей H1N1 — той, який відразу вражає легені", - розповіла лікарка-інфекціоністка Ольга Голубовська.

Саме із західних областей, нагадує столичний лікар -інфекціоніст Ольга Голубовська, десять років тому почався сезон пандемічного грипу, від ускладнень якого померло 400 людей. Ця зима теж буде непростою, бо епідпороги вірусних захворювань іще не перевищені. Вже є летальні випадки і не лише в Тернополі: троє загиблих у Житомирі. 

У деяких інших регіонах уже переповнені лікарні з важкими випадками пневмонії",- розповіла медичка.

У групі ризику молоді люди від 25 до 49 років, які вважають себе абсолютно здоровими і  переконані, що що висока температура - це не привід одразу бігти до лікаря. 

Раніше ми писали, що у ПЦУ розповіли про своє ставлення до вакцинації.

Читайте також:Спалах вірусного гепатиту в Чернігові: кількість хворих зросла до 41