Суспільство
15 січня 2020
Збільшення мінімальної заробітної плати зменшує кількість самогубств серед населення
Рівень самогубств у державі знижується на 3,4%-5,9% за кожне підвищення мінімальної зарплати на 1 долар.
news-image

Американські дослідники проаналізували зміни заробітної плати та рівень безробіття в країні, після чого порівняли ці дані з рівнем самогубств. Про це пише 24 канал.

Фахівці обробили дані з 1990 по 2015 рік й підрахували, що рівень самогубств у державі знижується на 3,4%-5,9% за кожне підвищення мінімальної зарплати на 1 долар.

Важливо, що ефект спостерігався лише серед населення з середньою шкільною освітою або серед груп осіб, які не мали освіти взагалі. 

Дослідники вважають, що вчасне підвищення мінімальної заробітної плати хоча б на 1 долар могло запобігти 2 750 випадкам самогубств, а збільшення на 2 долари – уникнути 57 350 самогубств.

Також фахівці помітили, що участь в програмах талонів на харчові продукти пов'язана зі зниженням рівня самогубств серед чоловіків.

Безробіття, стрес на роботі та фінансові труднощі стають причиною приблизно 1 самогубства з 6, й воно безпосередньо пов'язане з економічними негараздами. Серед людей з низьким рівнем доходів показники самогубств – найвищі. Суїцидальні позиви часто спричинені почуттями безнадії, соціальної ізоляції, або відчуттям, що ти є "тягарем для інших", – йдеться у дослідженні.

Варто зауважити, що це не спостережне дослідження, тому не можна встановити прямого причинно-наслідкового зв’язку. Лікарка-психіатр з Філадельфії Марія Окендо не впевнена в тому, чи розглядалися під час дослідження всі змінні, які впливають на самогубство.

Одне із запитань, яке у мене виникло, чи краще починали піклуватись ті штати (у яких підіймали заробітну плату) про своїх громадян. Наприклад, вони могли запропонувати більше послуг з психічного здоров'я, що також допомагає зменшити випадки самогубств, – заявила Окендо.

Щогодини добровільно з життя йде один українець. У 2019 році Україна зайняла 14 місце за кількістю самогубств у світі, перевищуючи загальносвітові показники за кількістю самогубств на душу населення. 

Рівень самогубств у світі

Раніше ми писали, що Україна посіла 15-е місце у світовому рейтингу зростання мінімальних зарплат.

Читайте також:Глава «Укрпошти» Смілянський буде отримувати на місяць майже 2 мільйони