Україна
16 січня 2020
Правозахисники з Human Rights Watch назвали найбільш вразливих людей в Україні
Виявилося, що в нашій країні найбільше піддаються переслідуванням журналісти, а на окупованих територіях - пенсіонери і кримські татари.
news-image

Правозахисна організація Human Rights Watch підвела підсумки щорічного аналізу ситуації з правами людини в різних країнах світу, в тому числі і України, пише Дзеркало Тижня.

Головна загроза для прав людини і свободи слова у світі минулого року надходить від влади Китаю, заявив керівник американської правозахисної організації Human Rights Watch Кеннет Рот під час презентації доповіді про дотримання прав людини у 2019 році. Звіт аналізує ситуацію з захистом прав людини у 100 країнах світу. Серед інших загроз у світі назвали протиправні дії урядів Сирії, Росії, Ємену, Саудівської Аравії.

Щодо ситуації у світі, то у своїй щорічній доповіді дослідники вказали, що в Китаї створена "масштабна система стеження", націлена на те, щоб "встановити тотальний контроль над суспільством".

Правозахисники розкритикували і США за те, що країна "відмовилась від постійного захисту прав людини".

Виконавчий директор Human Rights Watch Кеннет Рот розповів виданню: 

За президента Трампа американський уряд втратив репутацію захисника прав людини. Уряд намагається виступати за права людини в Ірані чи Венесуелі, але робить це вибірково, лише коли права людини порушують ворожі до США режими. У інших випадках Трамп приймає у свої обійми одного автократа за іншим. Прекрасним прикладом є Путін. Але цей список можна продовжити — Ердоган в Туреччини, Сісі в Египті, Дутерте на Філіппінах і так далі. Коли президент США приймає цих автократів, іншим гілкам влади, які хотіли б захищати права людини, складно це робити. Державний департамент може виступити із заявою, Міністерство фінансів може запровадити санкції, Конгрес може ухвалити резолюцію, але все це менш дієве, через лінію поведінки президента Трампа".

Щодо України, то найбільше прав людини порушуються на окупованих територіях, в Криму. Серед сфер діяльності, найбільше порушень зафіксовано у журналістській роботі, вважають дослідники.

Середовище для ЗМІ лишалось небезпечним у 2019 році, пишуть правозахисники у доповіді, яку напередодні презентували в Організації Об'єднаних націй.

Зафіксовано щонайменше 11 випадків побиття журналістів. У документі згадують журналіста-розслідувача Вадима Комарова, який помер влітку минулого року внаслідок травм голови після жорстокого побиття невідомими особами.

Журналісти отримують погрози, відчувають перепони в роботі, інколи, з боку органів влади. Зокрема має місце пошкодження їхньої техніки, обмежується доступ журналістів на офіційні заходи", — йдеться у доповіді Human Rights Watch.

Окремо вказується, що досі не притягнуті до відповідальності причетні до вбивств на Майдані 2014 року та до насильства в Одесі.

На окупованих територіях порушуються права пенсіонерів.

На сході України торік зафіксували значне зменшення кількості жертв серед цивільного населення. Утім активні атаки на цивільні установи продовжуються. Лише за перші три місяці 2019 року втричі зросла кількість обстрілів шкіл з обох сторін військового конфлікту, йдеться у доповіді. Загалом за 6 років військового конфлікту в Україні вбили 147 дітей. Повідомляється про переслідування на релігійному ґрунті на підконтрольній урядові території після створення Православної церкви України. В Україні мали місце "залякування та загрози щодо членів Православної церкви України, у деяких випадках поліція не реагувала на ці факти, а інколи була причетна до них", — йдеться у документі.

Правозахисні організації в різних країнах уважно стежать за розслідуванням злочинів проти учасників Майдану, яке, на жаль, здійснюється дуже повільно і неефективно.

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch (HRW) звернулася до влади України із закликом не зупиняти розслідування по справах Майдану.

Українській владі слід зробити кроки для забезпечення продовження розслідування і збереження результатів вже виконаної роботи у справах, пов'язаних з Майданом. Уряду слід встановити процедури, що дозволяють слідчим, які працювали у цих справах, продовжувати брати участь в розслідуванні. Сім'ям жертв злочинів, пов'язаних з Майданом, не слід так довго чекати відправлення правосуддя, щоб воно опинилося під загрозою з боку бюрократії", — йдеться у повідомленні.

Раніше ми повідомляли, що вчені довели, що взимку треба менше працювати.

Читайте також:В 2020 році жінкам в Україні піднімуть пенсійний вік