Суспільство
17 січня 2020
Знову підтверджено, що шкідливі звички та ожиріння істотно знижують тривалість життя.
Вчені знайшли простий спосіб продовжити життя на 10 років
news-image

Фахівці з Гарвардського університету, спільно з колегами з Європи, 20 років вивчали стан більш ніж ста тисяч осіб. На початку дослідження всі вони були старше 50 років і не мали хронічних захворювань, пише «Є!»  з посиланням на wona.com.            

У ході дослідження було вивчено спосіб життя людей, а також вчені фіксували, в якому віці з’явилися серцево-судинні захворювання, рак або діабет другого типу. Також були зібрані дані про тривалість життя – багато респондентів померли у процесі експерименту або обробки результатів.

Як з’ясувалося, найкращий спосіб жити довше це відмова від шкідливих звичок, правильне харчування і фізична активність. При цьому навіть помірні дози алкоголю, тобто 175 мілілітрів вина для жінок і 300 – для чоловіків, виявилися шкідливими для тих, хто планує жити довго і не мати серйозних хвороб до глибокої старості.

Жінки, які не мали шкідливих звичок, намагалися правильно харчуватися і багато рухатися, а також підтримували вагу в нормі, жили в середньому 84,4 р. Ті, хто мали менш ніж три здорових звички у середньому вмирали майже на 10 р. раніше – у 73,7 р. Чоловіки, які вели здоровий спосіб життя, в середньому прожили близько 81 р. Ті, хто мали понад три шкідливих звички, рідко доживали до 74 років.

Читайте також:Сучасна медицина допомогла людині збільшити свій вік вдвічі