Політика
22 січня 2020
У Мінфіні допустили завершення співпраці з МВФ найближчим часом
Міністерка фінансів Оксана Маркарова заявила, що наступна програма співпраці з МВФ може стати останньою.
news-image
Міністерка фінансів Оксана Маркарова заявила, що наступна програма співпраці з МВФ може стати останньою

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Програма МВФ, щодо якої ми досягли домовленостей на рівні менеджменту, обов'язково потрібна на три роки. Але вже з нею, повністю її виконавши, є шанс випуститися з МВФ", - написала глава Мінфіну в Facebook у вівторок увечері.

Україна все ще потребує фінансової підтримки Міжнародного валютного фонду (МВФ), проте нова трирічна програма розширеного фінансування EFF, попередньої домовленості про яку було досягнуто наприкінці минулого року з менеджментом фонду, може стати останньою, вважає міністр фінансів Оксана Маркарова.

Президент, уряд і Нацбанк України на початку грудня 2019 року домовилися з менеджментом МВФ про відкриття нової трирічної програми розширеного фінансування на ,5 млрд. Остаточне рішення має ухвалити рада директорів фонду після виконання Києвом останніх попередніх заходів, зокрема ухвалення низки законів Верховною Радою.

Поточна програма співпраці між Україною та МВФ у рамках механізму stand-by була затверджена 18 грудня 2018 року і завершується 17 лютого цього року. Її обсяг SDR2,8 млрд, або майже ,9 млрд. Перший транш SDR1 млрд (майже ,4 млрд) було надано відразу, потім планувалися ще два транші за підсумками піврічних переглядів. Проте у зв'язку зі зміною президента та уряду після виборів вирішено було розпочати розробку нової програми співпраці. У результаті торік фінансування з боку фонду не було, тоді як Київ заплатив майже SDR1,4 млрд.

В історії України раніше вже були триваліші періоди, коли вона лише виплачувала МВФ раніше отримані кошти з відсотками. Зокрема, у 2002-2007 роках та в 2011-2013 роках Київ заплатив фонду відповідно SDR1,45 млрд та SDR6,43 млрд за відсутності зустрічного фінансування.

Водночас у 1994-2001 роках "нетто" надходження коштів в Україну від МВФ становило SDR 1,04 млрд, у 2008-2010 роках - SDR8,72 млрд, у 2014-2018 роках - ,92 млрд.

У результаті загалом за роки співпраці з фондом Київ отримав SDR22,41 млрд, а виплатив SDR18 млрд, з яких SDR2,47 млрд становили відсотки.

У 2020-2024 роках Україна має виплатити МВФ, згідно з даними на сайті фонду, SDR6,44 млрд, зокрема SDR 0,59 млрд відсотків. З цієї суми на цей рік припадає SDR1 млрд, на наступний - SDR1,14 млрд.

Нагадаємо, наприкінці грудня 2019 року прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що новий транш від Міжнародного валютного фонду надійде в Україну протягом декількох місяців.   У фонді зазначили, що приймуть рішення про чергову програму допомоги Україні після виконання всіх попередніх умов.

Читайте також:Державний борг України перевалив за 1,5 трлн грн