Україна
26 січня 2020
Головні новини тижня: вихід Британії з ЄС, День Соборності України, президент Зеленський в Давосі
Найактуальніші новини за тиждень
news-image

Журналісти «Є!» підготували для вас найактуальніші новини за тиждень.

Вихід Британії з ЄС 

Президент Європейської ради Шарль Мішель і президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн 24 січня у Брюсселі підписали угоду про вихід Британії з Європейського союзу.

Британська королева Єлизавета II в четвер підписала законопроєкт про Brexit й таким чином проклала шлях до виходу країни з ЄС наступного тижня.

Британія перестане бути членом Європейського Союзу 31 січня.

День Соборності України

В Україні 22 січня в честь проголошення злуки Української Народної Республіки (УНР) і Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР) в 1919 році відзначається День Соборності.

Президент України Володимир Зеленський звернувся до українців з нагоди 101 річниці Дня соборності

Вже традиційно в цей день кияни з’єднують живим ланцюгом Правий та Лівий береги Дніпра, символізуючи об’єднання УНР та ЗУНР.

Дві колони людей зустрілися посередині моста Патона.  Люди скандували «Одна єдина соборна Україна» та тримали в руках прапори України.

Президент Зеленський в Давосі

Президент України Володимир Зеленський виступив на Всесвітньому економічному форумі в Давосі. Глава держави назвав Україну "недоінвестованою і недолюбленою". Зеленський закликав інвестувати в Україну.

Світова економіка, яка перебуває на межі нової глобальної кризи, вимагає економічного дива. Україна - саме те місце, де трапляються дива. І моя мета - щоб поруч з кейсами Японії, Південної Кореї, Сінгапуру з'явилася Україна. Тому приєднуйтесь, - заявив він.

За словами Зеленського, влада вже розробила програму Investment Nanny, яка створить сприятливий інвестклімат.

Кожному інвестору, кожна компанія, яка приведе в Україну 100 млн доларів плюс, ми забезпечимо окремий контракт з державою. Саме держава буде вас захищати, у вас буде менеджер (investment nanny), який розмовляє п'ятьма мовами. 24/7 цей менеджер буде з вами працювати. Будь-яке питання, будь-яка проблема - у вас буде контакт з менеджером і не буде жодної проблеми, - сказав президент.

Електронний перепис населення

В Україні замість традиційного провели електронний перепис населення. Наразі в Україні мешкають 37 мільйонів 289 тисяч осіб. Оцінка не охоплює непідконтрольні території Криму, Донецької та Луганської областей. Відповідно до результатів дослідення, в Україні 20 мільйонів 900 тисяч жінок і 17 мільйонів 280 тисяч чоловіків. У порівнянні з попереднім переписом 2001 року населення України скоротилося на 11 млн людей.

Жінки за чисельністю переважають чоловіків майже у всіх вікових групах. 

Читайте також: Зеленський їде до Польщі на 75-ту річницю звільнення Освенцима