Політика
26 лютого 2015
«Нафтогаз» відповів на лист «Газпрома»
Голова «Нафтогазу» не став торкатися питання припинення поставок газу на південний схід України
news-image

Глава «Нафтогазу України» Андрій Коболєв пізно ввечері в середу відповів на лист глави «Газпрому» Олексія Міллера, в якому той вимагав підтвердити, що новий транш передоплати за російський газ можливий лише у разі припинення «Газпромом» поставок в Донбас.

У повідомленні української компанії йдеться, що пан Коболєв знову вказав, що «Газпром» в останні дні виконує добову заявку «Нафтогазу» на отримання газу тільки на 40%, що є порушенням контракту. При цьому в української компанії, за її підрахунками, залишається ще більше 206 млн кубометрів передплаченого газу, який вона має намір забрати до кінця місяця. У відповідь на зауваження «Газпрому», що передплаченого газу Україні вистачить лише на три дні, Андрій Коболєв вказав, що за умовами контракту, «Нафтогаз» сам визначає, коли і в яких обсягах вносити аванс.

Читайте також:Голова "Газпрому" написав гнівний лист керівництву "Нафтогазу"

Голова «Нафтогазу» також зауважив, що, згідно з пунктами 3.8 і 3.9 технічної угоди до контракту, на які посилався у своєму листі пан Міллер, постачання газу і зміну пунктів постачання здійснюється тільки за погодженням сторін.

При цьому «Нафтогаз» неодноразово повідомляв «Газпрому», що не може прийняти газ через ГВС Прохорівка і Платово (через ці пункти зараз здійснюється постачання Донбасу). Зараз пан Коболєв підкреслює, що трубопроводи,які ведуть до цих пунктів  перебувають в зоні бойових дій і «тимчасово не контролюються законною владою України». Проте в даному випадку Андрій Коболєв прямо не стверджує, що «Газпром» порушує контракт, перенаправивши газ на ці ГІС.

Читайте також:«Газпром» буде вимагати гроші з України за поставлений у "ЛНР" і "ДНР" газ

Голова «Нафтогазу» також не став торкатися питання припинення поставок газу на південний схід України, в чому компанію звинувачують ДНР і ЛНР, а також того, чи дійсно компанія готова була внести «Газпрому» передоплату, якщо б постачання газу на ці території з боку Росії припинилися.