Суспільство
5 лютого 2020
За земельний законопроект № 2178-10 не планують голосувати чотири опозиційні сили парламенту
У парламенті чотири опозиційні сили не планують голосувати за земельний законопроект
news-image

У партії «Голос» сказали, що не проти відкриття ринку землі, однак воліли б, щоб були враховані запропоновані ними правки до законопроекту № 2178-10, пише «Є!»  з посиланням на agropolit.com.            

Єдиний шлях прийняти законопроект, до якого не буде питань, враховуючи, що питання дуже дискусійне – це провести у повній відповідності до процедури. Це дати час на підтвердження правок, дати можливість депутатам усіх фракцій захищати свої правки і лише збалансований законопроект, який зможе об’єднати більшість в залі. Якщо цього не буде – треба відсилати на повторний розгляд у комітет. Ринок землі – надзвичайно важливий законопроект, який не може прийматися нахрапом. Нам потрібно вивести ринок з тіні. Наскільки мені відомо, комітет працює, має бути розгляд через 10 днів після того, як правки було роздано депутатам. За законопроект № 2178-10 я сьогодні не готовий голосувати, але якщо доопрацювати – його цілком можна прийняти», – розповів народний депутат Ярослав Юрчишин.

У партії «Голос» додали, що ще не мають остаточної версії законопроекту на руках, тому чекають на його отримання.

Сьогодні ввечері у нас буде засідання фракції, будемо розглядати це питання. У порядку денному закон, який стосується ринку землі виноситься вже сьомий раз, і переноситься знову і знову. Тому ми чекаємо якогось фінального погодження», – сказала народний депутат Юлія Клименко.

У політичній партія «Європейська солідарність» розповіли, що мають побоювання, що закон будуть приймати надто поспіхом без достатнього обговорення в сесійній залі.

Ми не хочемо, щоб відбувся деребан землі, яка знаходиться у державній власності. Дуже непокоїть, що в законі немає жодних запобіжників щодо нецільового або неефективного використання землі. Серед наших поправок велика увага присвячувалась рекультивації землі, шанобливого до неї ставлення, ці поправки не приймають. Ми коли в попередньому парламенті рухалися до прийняття закону – місяцями, іноді тижнями розглядали, кожен депутат мав право озвучити та відстояти свою поправку. Якщо завтра збираються сказати, що ваші поправки не мають значення – це руйнація парламентаризму в Україні», – сказала народний депутат Ірина Геращенко.

У «Опозиційній платформі – за життя» голосувати за відкриття ринку землі не планують не залежно від того, якою буде процедура розгляду документу.

Я не просто противник. Я той, хто покладе своє життя, але даний законопроект навіть якщо його буде ухвалено у Верховній раді, його буде відмінено через Конституційний суд», – заявив народний депутат Ілля Кива.

У залі парламенту депутати від ОПЗЖ планують оголошувати усі свої правки.

Завтра, якщо будуть продавлювати, ми будемо всіма демократичними парламентськими засобами робити все, щоб не дозволити прийняти цей закон. Ми готуємось, щоб дати бій», – сказав народний дептутат Юрій Загородний.

У депутатській групі «За майбутнє» запевняють, що уже мали засідання групи та прийняли рішення не голосувати за законопроект, який може бути висунуто на розгляд 6 лютого.

Якщо будуть розглядати все разом, оголошуючи всі поправки в кучі, немає логіки приймати такий важливий закон. Хочемо бачити запобіжники, які б захищали сільськогосподарського виробника, тому не готові в цілому голосувати», – сказав народний депутат Тарас Батенко.

Юлія Тимошенко з трибуни Верховної Ради запевнила, що ВО «Батьківщина» буде блокувати прийняття закону, а біля парламенту буде організовано мітинг проти відміни мораторію.

Завтра в Верховній Раді без перебільшення буде історичний день. Тому що навіть по скороченій процедурі, як нам говорять, по синтетичній процедурі, без розгляду всіх правок без виключення можуть натиснуи кнопки і залишити Україну на сотні років без землі», – заявила лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко.

Нагадаємо, голова пропрезидентської фракції у Верховній Раді Давид Арахамія прогнозує розгляд поправок до законопроекту №2178-10 про запуск ринку землі парламентом вночі 6 лютого. 

Читайте також:Уряд призначив тимчасового очільника «Укрзалізниці»