Україна
9 лютого 2020
Головні новини тижня: запуск мобільного додатку «Дія», Ердоган в Києві, протести проти відкриття ринку землі
Найактуальніші новини за тиждень
news-image

Журналісти «Є!» підготували для вас найактуальніші новини за тиждень.

Запуск мобільного додатку «Дія»

В Україні врешті запустили мобільний додаток "Дія". В перспективі, цей сервіс має об'єднати всі державні послуги в одному сервісі. Сервіс працює у вигляді мобільного додатку та сайту, повідомляє 24 канал

Додаток офіційно презентували 6 лютого президент України Володимир Зеленський, прем'єр-міністр Олексій Гончаренко та міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Під час презентації президент наголосив, що держава має бути для людей простим сервісом, і додаток Дія є першим кроком до цієї мети.

Додаток стартує вже з 6 лютого. Його можна безкоштовно завантажити у магазинах додатків для Android та Apple вже зараз. Кожного тижня планується надавати нові цифрові рішення для громадян.

Ердоган в Києві

У понеділок, 3 лютого, Президент України Володимир Зеленський зустрів президента Туреччини Реджепа Ердогана у Києві перед Маріїнським палацом. Лідери держав пройшлися разом перед почесною вартою, а Ердоган голосно сказав до них "Слава Україні!". Ті відповіли – "Героям Слава!".

Офіційна частина зустрічі з Володимиром Зеленським розпочалась об 11 ранку. Після офіційної церемонії, президенти проведуть зустріч віч-на-віч, а потім і за участі ключових міністрів. Самі міністри також матимуть двосторонні зустрічі між собою. О 16 годині лідери держав візьмуть участь в українсько-турецькому бізнес-форумі.

Масові протести в Києві

У Києві у четвер, 6 лютого, зібралися активісти, які хотіли, аби влада дослухалася до їхніх вимог щодо впровадження ринку землі в Україні. Серед учасників мітингу були й мешканці різних регіонів, яких привозили спеціальними автобусами. Аграрії, представники малого бізнесу приїхали з різних областей: Сумської, Харківської, Херсонської.

Активісти під прапорами різних політичних сил, зокрема "Свободи", "Батьківщини", представники "Національного корпусу" висловлювали свій протест проти законопроєкту про ринок землі.

З місця подій пряму трансляцію проводить кореспондент інфопростору «Є!».

Поліцейські спільно з військовослужбовцями Національної гвардії заступили на посилене чергування.

Бійка в Раді 

Народні обранці влаштували гучну перепалку і сутички у Верховній Раді через законопроєкт про ринок землі. Президію парламенту блокують депутати "Батьківщини" разом зі своєю лідеркою Юлією Тимошенко.

Найактивніше в парламенті штовхалися нардепи Сергій Власенко та Іван Крулько. Спочатку вони не пропускали в президію віцеспікера Руслана Стефанчука, а згодом сперечалися з головою Ради Дмитром Разумковим.

У той час лідерка "Батьківщини" Юлія Тимошенко сиділа замість Разумкова на місці спікера парламенту. Її оточили депутатки від "Слуги народу".

Законопроєкт по скороченню депутатів з 450 до 300

Верховна рада України попередньо схвалила законопроект авторства президента Володимира Зеленського №1017 "Про внесення змін до статті 76 і 77 Конституції України (щодо зменшення конституційного складу Верховної ради України і закріплення пропорційної виборчої системи). 

За відповідний проект постанови проголосували 236 нардепів.

Крім того, передбачається, що "Верховна рада України обирається за пропорційною виборчою системою". При цьому порядок проведення виборів народних депутатів України встановлюється законом.

Читайте також: Рада продовжила розгляд закону про ринок землі, в залі 286 нардепів