Політика
12 лютого 2020
Онищенко просить політичного притулку в Німеччині
Онищенко підозрюється правоохоронними органами України в організації схеми з розкрадання коштів при видобутку і продажу природного газу.
news-image

Колишній народний депутат України Олександр Онищенко в очікуванні рішення суду про екстрадицію на батьківщину подав заяву про надання політичного притулку в Німеччині, повідомив його адвокат Інго Міноджио (Ingo Minoggio) інтернет-виданню "Deutsche Welle".

В Україні існує небезпека для життя і здоров'я мого підзахисного", - заявив адвокат.

Крім того, Міноджио вказав на "катастрофічні умови утримання в слідчих ізоляторах в Україні", а також на те, що "головний політичний опонент Онищенка" - п'ятий президент України Петро Порошенко - "навіть після втрати влади залишається дуже впливовим" і нібито представляє небезпеку для колишнього депутата, повідомляє interfax.

Також адвокат зазначив, що в разі, якщо Німеччина не надасть притулку Онищенку, але суд відхилить український запит на екстрадицію як політично мотивований, він готовий виїхати в Росію, зазначив адвокат.

У Олександра Онищенка є російський паспорт. А на проживання в Німеччині у нього немає. Тому ми повідомили суду, що в разі невидачі Україні йому є куди їхати - в Росію", - додав Міноджио.

Як повідомлялося, 3 грудня стало відомо, що німецькі правоохоронці затримали колишнього народного депутата України Олександра Онищенка, повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в прес-службі антикорупційної прокуратури (САП).

Онищенко затриманий в Німеччині, вирішується питання щодо його екстрадиції", - сказали в прес-службі САП

Раніше проект видання "Радіо Свобода" "Схеми" з посиланням на джерела в правоохоронних органах повідомив, що 29 листопада Онищенка було затримано в Аахені (Німеччина) за запитом Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП).

За процедурою далі німецький суд повинен винести рішення щодо його подальшої екстрадиції в Україну, про що в запиті просили українські правоохоронці. Також суд повинен визначити Онищенку запобіжний захід на період розгляду цього питання. Дата засідання ще невідома", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що в очікуванні призначення суду Онищенко перебуває під вартою.

Онищенко підозрюється правоохоронними органами України в організації схеми з розкрадання коштів при видобутку і продажу природного газу в рамках договорів про спільну діяльність з ПАТ "Укргазвидобування". Верховна Рада надала згоду на притягнення його до відповідальності, затримання і арешт 5 липня 2016 року. Однак напередодні голосування, скориставшись статусом народного депутата, Онищенко покинув територію держави. Він оголошений в національний розшук 8 серпня 2016 року.

Загалом слідство встановило причетність до "газової схеми" 29 осіб. Наразі троє перебувають у розшуку. 15 обвинувальних актів щодо 25 осіб направлено до суду, з них стосовно 11 осіб набув чинності обвинувальний вирок.

Читайте також:Розшукуваний екснардеп-утікач, бізнесмен Олександр Онищенко заявив, що збирається повернутися до Києва