Україна займає останні позиції в області штучного інтелекту і квантових досліджень
Чому країни посилено розвивають штучний інтелект
news-image

Останніми роками багато країн виділяють колосальні суми на розвиток штучного інтелекту. Так, зовсім недавно з'явилася інформація про те, що адміністрація президента США Дональда Трампа планує звернутися до Конгресу із запитом про збільшення бюджетних витрат на штучний інтелект і квантові дослідження вдвічі. Вся справа в тому, що штучний інтелект може підвищити рівень національної безпеки, освіти та економіки, пише «Є!»  з посиланням на 112.ua.           

Зараз основна боротьба у цьому напрямі розгорнулася між США і Китаєм, але і інші країни (в тому числі і Україна) не залишаються осторонь. Але про все по порядку.

Що таке штучний інтелект

Штучний інтелект (ШІ) - властивість інтелектуальних систем виконувати творчі функції, які традиційно вважаються прерогативою людини; наука і технологія створення інтелектуальних машин, особливо інтелектуальних комп'ютерних програм. ШІ пов'язаний з подібною задачею використання комп'ютерів для розуміння людського інтелекту, але не обов'язково обмежується біологічно правдоподібними методами.

Зараз штучний інтелект застосовують практично в кожній сфері діяльності, зокрема: у військовій справі, медицині, економіці, промисловості, транспорті, культурі.

Ось деякі з найбільш відомих ШІ-систем: 

Deep Blue - переміг чемпіона світу з шахів Гаррі Каспарова.

Watson - розробка IBM, здатна сприймати людську мову і виробляти імовірний пошук, із застосуванням великої кількості алгоритмів.

MYCIN - одна з ранніх експертних систем, яка могла діагностувати невеликий набір захворювань, причому часто так само точно, як і лікарі.

Банки застосовують системи штучного інтелекту (СШІ) в страховій діяльності (актуарна математика), при грі на біржі і управлінні власністю. Методи розпізнавання образів (включаючи, як більш складні і спеціалізовані, так і нейронні мережі) широко використовують при оптичному та акустичному розпізнаванні (у тому числі тексту і мови), медичній діагностиці, спам-фільтрах, в системах ППО (визначення цілей), а також для забезпечення ряду інших завдань національної безпеки.

Крім цього, нещодавно у США випробували нейромережеві алгоритми у віртуальному повітряному бою.

В 2019 році було представлено електричний літальний апарат Nexus з функцією вертикального зльоту і посадки. Ця технологія стала основою для ідеї міських перевезень майбутнього.  

Розробники комп'ютерних ігор застосовують ШІ у тій чи іншій ступеня опрацьованості. Це утворює поняття "Ігровий штучний інтелект". Стандартними завданнями ШІ в іграх є знаходження шляху в двовимірному або тривимірному просторі, імітація поведінки бойової одиниці, розрахунок вірної економічної стратегії і так далі.

Системи такі як ViaVoice здатні обслуговувати споживачів. Крім цього, в щорічному турнірі RoboCup роботи змагаються у спрощеній формі футболу.

США, Китай та інші

На сьогодні лідером в області штучного інтелекту є США. Щороку в країні захищається близько 3000 докторських дисертацій і відкривається близько 1400 стартапів у галузі ШІ. Наразі США виділяють на розробку штучного інтелекту близько мільярда доларів на рік, але наголошується, що для підтримки конкурентної переваги в галузі ШІ бізнесу потрібно набагато більш суттєва підтримка.

У зв'язку з цим Адміністрація президента Дональда Трампа планує звернутися до Конгресу із запитом про збільшення бюджетних видатків на штучний інтелект і квантові дослідження вдвічі. 

Зокрема, у Трампа хочуть збільшити витрати на вивчення штучного інтелекту з нинішніх 973 мільйонів доларів до майже 2 мільярдів доларів до 2022 року. На квантові дослідження пропонують за два роки збільшити видатки до 860 мільйонів доларів.

У США розробляють штучний інтелект для багатьох галузей, серед яких військова справа, медицина, транспорт і т.д.

У січні США заборонили вільний експорт з країни деяких технологій штучного інтелекту (ШІ) для зниження можливостей Китаю в цій області. Виняток зроблено лише для Канади — там американським компаніям можна експортувати будь-які "розумні" алгоритми без попереднього отримання особливого дозволу.

Читайте також:Штучний інтелект у Канаді передбачив спалах коронавірусу у Китаї ще 31 грудня