Події
17 лютого 2020
Сороковини авіакатастрофи МАУ в Ірані: все, що відомо про трагедію
На сороковий день після збиття в Ірані літака МАУ вшановують пам'ять жертв авіакатастрофи.
news-image

На сороковий день після збиття в Ірані літака МАУ вшановують пам'ять жертв авіакатастрофи. Український лайнер розбився поблизу Тегерана зранку 8 січня. На його борту перебували 176 людей: 167 пасажирів та 9 членів екіпажу. Ніхто із них не вижив. Лише 11 січня влада Ірану визнала, що борт випадково збили її військові. Підсумки підводить 24 канал

Коли й де сталася трагедія?

Український літак Boeing 737 авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" розбився 8 січня незабаром після вильоту з аеропорту Імама Хомейні в Тегерані. Літак здійснював рейс PS 752 Тегеран – Київ.

Зауважимо, виліт літака з Ірану затримався на 1 годину у зв'язку з відвантаженням частини багажу пасажирів. Перед цим авіасудно заправили додатковим паливом на випадок непогоди, тож його вага перевищила допустиму норму.

Літак Boeing 737-800 авіакомпанії "МАУ" мав вилетіти до Києва з Тегерана о 05:15 (за місцевим часом; 03:45 – за Києвом), проте виліт відклали до 06:12.

карта катастрофа літака МАУ в Ірані мапа падіння літака
Авіакатастрофа МАУ в Ірані / Карта 24 каналу

Катастрофа літака сталася приблизно за годину після того, як Іран атакував ракетами американські бази в Іраку.


На борту МАУ було 11 українців / Фото: Getty Images


На місці авіакатастрофи лежать речі пасажирів / Фото: Getty Images

Що відомо про загиблих?

Загалом на борту перебувало 9 членів екіпажу та 167 пасажирів. Більшість пасажирів на борту були громадянами Ірану та Канади. 25 жертв авіакатастрофи – діти до 16 років.

На борту було 11 українців: 9 членів екіпажу та 2 пасажирів.

Офіційний список членів екіпажу розбитого літака

Пілоти:

Наумкін Олексій Євгенович (інструктор)

Гапоненко Володимир Іванович (командир екіпажу)

Хоменко Сергій Анатолійович (другий пілот)

Бортпровідники:

Статнік Катерина Олегівна

Матьков Ігор Валерійович

Микитюк Марія Михайлівна

Лихно Денис Михайлович

Овчарук Валерія Євгеніївна

Сологуб Юлія Миколаївна

Серед пасажирів також були дві українки:

Ольга Кобюк;

Олена Малахова.

Авіакатастрофа в Ірані список загиблих
Хто з українців загинув в авіакатастрофі в Ірані / Ілюстрація 24 каналу

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко опублікував список пасажирів, які зареєструвалися на рейс літака МАУ, який розбився в Тегерані: 

громадяни Ірану – 82;

громадяни Канади – 63;

громадяни Швеції – 10;

громадяни Афганістану – 4;

громадяни Великобританії – 3;

громадяни Німеччини – 3;

громадяни України – 2.

Авіакатастрофа МАУ в Ірані
Хто загинув внаслідок авіакатастрофи МАУ в Ірані / Інфографіка 24 каналу

Український літак розбився в Ірані
Усі 176 людей, що були на борту, загинули / Фото: AFP

Реакція МЗС, уряду та президента України

На місце події в аеропорт "Імам Хомейні" ще 8 січня прибули посол і консул України в Ірані. Володимир Зеленський у день катастрофи перебував в Омані, але терміново перервав поїздку і повернувся до Києва. За його дорученням при Раді національної безпеки й оборони України створили оперативний штаб у зв'язку з авіакатастрофою літака МАУ в Ірані.

У ніч проти 9 січня відбулося термінове засідання, на якому обговорювалося розслідування трагедії та допомога родинам загиблих українців. 

У цей же час 9 січня до Ірану прибула група з 44 українських слідчих, які взяли участь у розслідуванні інциденту. Офіс Генерального прокурора вже розпочав провадження щодо цієї події.

Причина авіакатастрофи: збиття військовими ракетами

Іранські служби порятунку знайшли обидві чорні скриньки літака, лише одна з них у доброму стані.

Спершу глава організації цивільної авіації Тегерана заявив, що вони не передадуть бортові самописці компанії Boeing. Однак згодом Іран допустив до участі в розслідуванні авіакатастрофи представників компанії Boeing, також своїх фахівців надали Україна, Канада та Швеція.

Спочатку офіційний представник аеропорту Імама Хомейні назвав попередньою причиною авіакатастрофи в Ірані займання двигуна. В Організації цивільної авіації країни відразу після катастрофи підготували звіт. У ньому теж йшлося про те, що Boeing 737 авіакомпанії МАУ загорівся через технічні проблеми і розбився поблизу міжнародного аеропорту Тегерана незабаром після зльоту. 

Держкомісія, створена в Україні для розслідування катастрофи літака МАУ в Ірані, повідомила, що на двигунах повітряного судна не виявлено слідів пожеж. Версія несправності двигунів таким чином не підтвердилась. 

Згодом в українському РНБО заявили, що розглядають сім версій причин авіакатастрофи, причому чотири з них відкриті, а три – "закриті". Однак про "жодні остаточні висновки не йдеться, поки триває розслідування".

Після цього Служба безпеки України озвучила дві пріоритетні версії, які могли призвести до катастрофи українського літака в Ірані: перша – потрапляння ракети, друга – теракт. 


Місце авіакатастрофи літака МАУ / Фото: Слово і Діло

Лідери низки країн (Канади, США, Австралії, Нідерландів, Великої Британії) 9 січня виступили із заявами, у яких з посиланням на дані власних розвідок, зауважили: найімовірніше, український літак випадково збили іранські військові. До цих слів зі своїм фактажем доєдналися відомі закордонні ЗМІ.

Врешті вранці 11 січня влада Ірану визнала: пасажирський літак МАУ над Тегераном справді з необережності збили військові. В авіасудно влучили декілька ракет. Відповідальність за ракетний удар взяв на себе Корпус вартових ісламської революції.

Відео з брифінгу МЗС щодо падіння українського літака в Ірані:

Станом на 15 лютого, Україна погоджує з Іраном питання, де і коли відбудеться розшифровка чорних скриньок збитого літака МАУ. До цього Іран заявляв, що не передасть скриньки жодній зі сторін, але не займатиметься бортовими самописцями без присутності всіх зацікавлених у розслідуванні сторін.

Преса про збиття літака МАУ ракетами

Авіакатастрофу в Ірані з українським Boeing 737 міг спричинити удар ракетою, запущеною із зенітно-ракетного комплексу "Тор" російського виробництва. Саме така інформація з дня у день поширювалася західними ЗМІ, які поспішали оприлюднити все нові і нові докази.

Спершу фото залишків такої ракети опублікував у твіттері Ashkan Monfared, згодом ще одне фото опублікувало видання Bellingcat. 

Ще пізніше американські видання Newsweek, CBS та CNN  з посиланням на джерела в Пентагоні почали писати, що український літак ненавмисне знищила іранська протиповітряна оборона. Організація цивільної авіації Ірану ці версії спочатку категорично заперечувала.

Увечері 9 січня, водночас із заявами світових лідерів, з'явилось відео, справжність якого підтвердило імените американське видання The New York Times. Розслідувачі з Bellingcat встановили геолокацію ролика.

Ось відео катастрофи, підтверджене журналістами: 

Тоді ж у СNN з посиланням на неназваного чиновника, пов'язаного з розвідкою, додали: Іран збив літак МАУ двома ракетами. Це ракети класу земля-повітря (SA-15) російського виробництва. 

Звернення Зеленського та вибачення Ірану

Вранці 11 січня Володимир Зеленський відреагував на заяву іранської влади про збиття літака МАУ військовими ракетами.

Ранок не був добрим, але приніс правду. Ще до закінчення роботи міжнародної комісії Іран визнав свою провину в збитті українського літака. Але наполягаємо на цілковитому визнанні вини, – зазначив глава держави.

Після цього Офіс Президента опублікував декілька фото з місця авіакатастрофи українського літака. На них видно, що кабіна пілота повністю згоріла.


Збитий в Ірані літак МАУ / фото ОПУ

Секретар РНБО Олександр Данілов відзначив, що на фото чітко видно, що ракета потрапила в кабіну пілота. На жаль, вони загинули миттєво.

Надвечір 11 січня Зеленський поговорив по телефону з президентом Ісламської Республіки Іран Хасаном Рухані. Він наголосив, що винні обов'язково мають бути притягнуті до відповідальності. Також Іран має виплатити компенсації родинам загиблих.

Що сказав Рухані? Хасан Рухані висловив співчуття українському народу та родинам загиблих унаслідок збиття літака МАУ. Він також попросив вибачення від іранської сторони за трагедію, яка забрала 176 людських життів. Президент Ірану запевнив, що причетні до авіакатастрофи будуть притягнуті до відповідальності. 

Після розмови з Рухані Зеленський записав звернення до українців та розповів про усі дії влади, починаючи з моменту падіння літака поряд з Тегераном. 

Головні тези Зеленського: 

Інформацію про збиття літака МАУ ракетами Україні передали США, Великобританія та Канада.

Усі винні в збитті пасажирського авіасудна в Ірані будуть покарані.

Уряд виплатить родинам загиблих в авіакатастрофі по 200 тисяч гривень допомоги. Компенсації пообіцяв виплатити й Іран. Також компанія МАУ виплатить кошти родинам загиблих членів екіпажу.

Іранські експерти спільно з українськими постараються максимально швидко закінчити ідентифікацію тіл загиблих і підготувати їх для повернення в Україну. Це повинно статися найближчим часом.

Розслідування щодо збиття літака ще не завершене. Зараз українські фахівці намагаються реконструювати судно. 

Також Україна та Іран домовилися про початок спільної роботи з розшифровки двох чорних скриньок. Її проведуть в Україні з допомогою франзуцьких фахівців.

Звернення Зеленського щодо збиття літака МАУ: дивіться відео

Що відомо про розбитий літак

Аварії зазнав літак Boeing 737-800 NG з реєстраційним номером UR-PSR. Літаку близько 4 років. У МАУ повідомили, що авіакомпанія отримала авіасудно 2016 року виробництва безпосередньо з заводу концерну. Останнє планове технічне обслуговування літак пройшов 6 січня 2020 року, тобто за два дні до авіакатастрофи в Ірані. 

Український літак впав в Тегерані
Що відомо про авіакатастрофу українського літака в Тегерані / Інфографіка 24 каналу

Погуглила бортовий номер 737-8KV UR-PSR, виявляється – це ми знімали його перший рейс у 2017 році, ще нового-нового. Летіли в Вільнюс, відкривати безвіз, хтось нас в Борисполі ще під час зйомок сюжету зняв", – написала у фейсбуці журналістка Яна Слесарчук.


Табло в аеропорту "Бориспіль" / Фото: Getty Images

Авіакомпанії тимчасово зупинили польоти над Іраном

Усім українським авіакомпаніям заборонили виконувати рейси в Іран та Ірак, доки не будуть з'ясовані усі деталі авіакатастрофи. Раніше на такий крок пішли США. Загалом низка авіакомпаній по всьому світу припинили польоти над Іраном.

На питання журналістів, чому не було припинено польоти в Іран раніше, прем'єр-міністр Олексій Гончарук сказав, що "не було передумов вважати, що ситуація буде такою небезпечною".

Секретар РНБО Олексій Данілов зі свого боку зазначив, що згідно з міжнародним правом, усі країни, чиї громадяни були на борту літака, мають право відправити своїх слідчих у комісію, яка займатиметься розслідуванням трагедії.

Фото та відео з місця авіакатастрофи в Ірані

Перші фото з місця катастрофи (опублікував Mash):

Іран
Катастрофа Boeing 737-800 в Ірані

Іран
В літаку було 167 людей

У телеграм-каналі Mash опублікували відео, яке начебто зафіксувало саме катастрофу українського літака. 

Сюжет 24 каналу про авіакатастрофу літака МАУ в Ірані: дивіться відео

Момент падіння літака і перші хвилини після катастрофи: відео

Вранці 19 січня тіла 11 українців, які загинули у страшній авіакатастрофі літака МАУ в Ірані, повернули на Батьківщину. Церемонія вшанування пам'яті  загиблих відбулася у Терміналі В Міжнародного аеропорту "Бориспіль".


Церемонія вшанування пам'яті загиблих / Фото: ОПУ

20 січня загиблих в авіакатастрофі у Тегерані українців поховали. Більшість з них – у Києві та області. 

Інфопростір «Є!»  висловлює співчуття близьким загиблих.

Читайте також:В Ірані журналістів через відмову публікувати брехню про авіакатастрофу МАУ почали допитувати