Війна
18 лютого 2020
Брифінг РНБО щодо бою в Золотому: онлайн-трансляція та основні тези
Брифінг проводять секретар РНБО Олексій Данілов і голова Генштабу ЗСУ Руслан Хомчак. Також взяв участь президент Володимир Зеленський.
news-image

В Офісі Президента відбувся брифінг за участю керівників оборонного сектора України. Головною темою заходу став наступ бойовиків на українські позиції біля Золотого. Тут наприкінці жовтня – на початку листопада відбулося розведення військ. Проводилася онлайн-трансляція брифінгу.

Брифінг проводили секретар РНБО Олексій Данілов і голова Генштабу ЗСУ Руслан Хомчак. Також взяв участь президент України Володимир Зеленський.

За годину до цього в РНБО провели засідання. На ньому також обговорили атаку бойовиків біля Золотого. Крім того, обговорили та ухвалили рішення про подальші кроки.

Основні тези:

Підрозділи Об’єднаних сил надали адекватну вогневу відповідь противнику та утримали повний контроль над ситуацією. У готовності до застосування перебувають підрозділи резерву зі складу Об’єднаних сил. Ситуація – повністю контрольована.

Глава Генштабу Руслан Хомчак в ході брифінгу повідомив про те, що противник з 10:00 запросив режим тиші. Також він розповів, що в ході бою один український військовий загинув, троє отримали поранення, а двоє - контузію. З боку бойовиків - четверо загиблих, шестеро поранених. За його словами, всі українські позиції знаходяться під контролем ЗСУ.

Також Руслан Хомчак заявив, що на Донбасі із трьох ділянок розведення бувають провокації тільки в Петрівському. По Золотому не було жодних проблем з моменту розведення.

Наразі працює спільний центр координації і контролю за ситуацією, для того, щоб забрати тіло загиблого бійця. Все працює згідно міжнародних планів.

Виступив також президент України Володимир Зеленський. Гарант заявив про потужну українську армію, яка гідно дала відсіч противнику. Він сказав, що наразі ситуація контрольована і ця ситуація не змінить курс на припинення війни і мир. Президент висловив співчуття родині загиблого, а пораненим побажав швидкого одужання. 

За словами президента України Володимира Зеленського, після спроби наступу бойовиків на Донбасі ситуація залишається під контролем українських військових. 

Також Президент прокоментував ситуацію з поверненням українців з Китаю. Пообіцяв політичним силам, які підбурюють людей до протестів - привезти українців з Китаю в особняки певних політиків в Конча-Заспу.

Ми повинні забирати наших громадян, і ми повністю готові до евакуації українців. Я хочу звернутися до деяких політичних партій, які звертаються до мешканців, підбурюють їх перекривати дороги. Ми повинні розуміти, ми забираємо своїх ... з приводу цих "товаришів" ... Якщо ви будете перекривати дороги, ми привеземо всіх наших громадян в Конча-Заспу в їх особняки", - додав Зеленський.

Читайте також:Бій в зоні ООС припинено. Російські найманці запросили режим тиші, щоб забрати своїх поранених та вбитих