Змін правил заднім числом для інвесторів в альтернативну енергетику не буде — прем’єр
В українському уряді не підтримують ретроспективну зміну правил для інвесторів, які вклали кошти у розвиток «зеленої» енергетики.
news-image
В українському уряді не підтримують ретроспективну зміну правил (зміну правил заднім числом) для інвесторів, які вклали кошти у розвиток «зеленої» енергетики.

Про це повідомив прем'єр-міністр України Олексій Гончарук під час звіту у Верховній Раді 21 лютого.

Зокрема, в уряді повідомили, що «зелений тариф», який держава зобов’язалася виплачувати за електроенергію, яку виробляють «зелені» електростанції, занадто високий і він може призвести до серйозних проблем в енергетиці у майбутньому.

Ми з ЄБРР та іншими шанованими нашими інвесторами постійно обговорюємо можливий компроміс і домовленість, щоб не допусти ретроспективної зміни правил. Ми не стоїмо і не підтримуємо такої зміни правил», — повідомив Гончарук.

Зазначимо, що в межах реформи на ринку електроенергії, виплату «зелених тарифів» планують замінити на проведення «зелених аукціонів». Їх розпочнуть проводити у квітні 2020 року через систему Прозорро.

Зазначимо, що енергія, яку виробляють в Україні «зелені» електростанції (вітрові та сонячні електростанції) продається за «зеленим» тарифом, який в Україні один з найвищих у Європі. Напередодні в уряді запропонували інвесторам добровільно погодитися на зниження цього тарифу.

Зелені тарифи — це тарифи, за якими держава виплачує власникам сонячних та вітроелектростанцій кошти за їхню електроенергію Такі тарифи є вищими за ринкову вартість електрики для того, аби стимулювати розвиток альтернативної енергетики в Україні. Високий розмір таких тарифів призвів до того, що сама електроенергія для споживачів також є дорожчою.
Читайте також:«Зупиніть тиск!» Виробники «зеленої» енергії звернулися до Зеленського