Політика
21 лютого 2020
Газ був би дорожчий у 4 рази: Гончарук дав докладний звіт уряду в Раді
Підготовка для підписання контракту була проведена в рекордні терміни – за 3-4 місяці.
news-image

Без укладення з Росією контракту щодо транзиту газу в Європу вартість блакитного палива в Україні зросла б у 3-4 рази.

Про це заявив прем'єр-міністр України Олексій Гончарук, виступаючи у Верховній Раді зі звітом про роботу уряду за півроку. За його словами, щоб укласти угоду, довелося виконати дуже багато роботи.

У нас закінчувався контракт з росіянами з 1 січня і існував серйозний ризик, що ми втратимо цей транзит. А це був би дуже великий удар по економіці і серйозне подорожчання енергетичних ресурсів і для підприємств, і для громадян. Якби цей контракт не був би підписаний, за деякими підрахунками ціна газу для української економіки була б в 3-4 рази вище. Це було б набагато гірше, ніж є зараз", – сказав Гончарук.

Він зазначив, що підготовка для підписання контракту була проведена в рекордні терміни – за 3-4 місяці. В "Нафтогазі" провели анбандлінг, виділивши з нього окрему компанію, яка займається тільки транспортуванням газу (за європейськими нормами одна компанія не може і продавати газ і транспортувати його).

Це дуже серйозний результат, який закладає фундамент на наступні 5 років, дозволяє нам працювати спокійно", – підсумував Гончарук.

Про що ще сказав прем'єр (тезово)

Кабмін провів аудит держави, щоб зрозуміти, з чим працювати.

Він складався з багатьох частин. Провели оцінку наявного населення. Це не перепис, тут ніякої зради нема. Провели аудит державних кадастрів, природних ресурсів. Вперше в історії об'єднані карти кадастрів. Тепер можна на одному ресурсі подивитися різні кадастри. Навесні будуть перезнята територія України, щоб у кадастрів була якісна "підложка".

Уряд має "генеральний план країни". План опорних шкіл, щоби оптимізувати систему освіти. На окремих ділянках ми витрачаємо на дитину в рік 100 000 грн. Хоча в середньому витрачаємо 20 000 грн. Цю несправедливість треба виправляти.

 Реформа системи охорони здоров'я розпочнеться 1 квітня. По кожній області є чіткий план того, як має змінюватися медична система.

 Викорінено корупцію на найвищому рівні (в Уряді, Парламенті та Офісі Президента). Але вона ще залишилась на середній ланці, у тому числі в правоохоронних органах. З нею борються.

 Викорінено системне рейдерство – коли бізнес забирали, вносячи зміни до реєстрів. На випадки реагують протягом 24 годин. "Чорних" реєстраторів та нотаріусів відключають від системи. Зникли "стоп-листи", державні виконавці працюють ефективніше.

 До України повертається довіра на міжнародному рівні. Рік тому Україна позичала в гривні удвічі дорожче – під 20%, а зараз — під 9%. Дешеві ресурси – це можливість інвестувати в якісні дороги, соціальну інфраструктуру, створювати нові робочі місця.

Приватизація. За перші 4 місяці на приватизацію передали понад 500 об'єктів. Зараз підготовлено ще близько 300. Цього року планується розблокувати велику приватизацію. Перший об'єкт – готель "Дніпро". Всередині там коїлася "жесть". Чорна каса і таке інше. Зараз готується конкурс, щоб уже цієї весни у готелю був нормальний власник. Також до приватизації готується "Центренерго", Одеський припортовий завод тощо.

Принципово зменшити обсяг тіньової економіки. Гральний бізнес, нелегальні заправки, виробництво спирту. За січень вже є на 25% більше повідомлень про офіційне працевлаштування, ніж у січні 2019 року. Запущено аудит Пенсійного фонду.

Цілі, які поставлено – реалістичні та виконувані.

Читайте також:Кабмін замовив приватній фірмі підготовку звіту про свою роботу за 84 тис. грн