Україна
25 лютого 2020
Найголовніше за день: обшуки у активістів «Українського кіберальянсу», оголошення про підозру Тетяні Чорновол та зміна глави Укренерго
Читайте про найголовніші події дня, 25 лютого.
news-image

Журналісти інфопростору «Є!» підготували для вас найактуальніші новини за сьогодні, 25 лютого.

Обшуки у активістів «Українського кіберальянсу»

Правоохоронці прийшли з обшуками до активістів організації "Український кіберальянс". Зокрема, слідчі дії провели в Олександра Галущенка, Андрія Перевезія та Шона Таунсенда.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook український журналіст, засновник InformNapalm Роман Бурко. Причини обшуків не називаються.

У коментарях до допису повідомляють, що обшук проводять поліцейські за підтримки спецпідрозділу КОРД. Обшук санкціонований ухвалою одеського суду. Підставою для таких слідчих дій стала стаття 361 Кримінального Кодексу України «Несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку».

 

Оголошення про підозру Тетяні Чорновол

Ексдепутатці Тетяні Чорновол оголосили про підозру у перешкоджанні законній професійній діяльності журналіста. Підозру оголошено через події, які сталися 18 жовтня 2019 під час судового засідання над народним депутатом VIII скликання Сергієм Пашинським.

Чорновол відібрала у журналіста телефон. Таким чином, вона припинила відеозйомку. 

У Бюро не назвали імені Чорновол, однак у день події глава НСЖУ Сергій Томіленко писав про те, що журналіст видання "Правовий контроль України" Дмитро Кучер заявляв, що 18 жовтня вона вирвала телефон у нього з рук у залі засідань суду над Пашинським.

У разі доведення провини Чорновол загрожує штраф до 850 гривень, або арешт до шести місяців.

Зміна глави Укренерго

Наглядова рада Укренерго 24 лютого звільнила з посади голову правління Всеволода Ковальчука. Новим виконуючим обов'язки керівника компанії став перший заступник Ковальчука – Володимир Кудрицький.

У січні 2019 року Наглядова рада Укренерго оголосила про проведення конкурсу на заміщення посади глави правління компанії. До трійки лідерів конкурсу увійшли Всеволод Ковальчук, заступник міністра енергетики та охорони навколишнього середовища Віталій Шубін і заступник директора ДП "Енергоринок" з економіки та фінансів Юрій Бойка.

Також повідомляли, що у селищі Ла-Ванзено (Франція) журналісти знайшли будинок генерального прокурора України Руслана Рябошапки.

В будинку по вулиці Садовій (Rue des Jardins) проживає дружина Рябошапки Олеся Бартовщук та їх троє дітей: Тимур, Лука і Марк. Відзначається, що всі троє синів народилися у Франції і є громадянами цієї країни.

Маєток площею 145 м.кв. був куплений трохи більше трьох років тому, а власницею значиться Бартовщук.