Політика
26 лютого 2020
Харківська міськрада знову перейменувала проспект на честь Жукова
Рішення про перейменування ухвалили на сесії 26 лютого.
news-image

Харківська міська рада під час сьогоднішньої сесії ухвалила рішення про чергове перейменування проспекту Петра Григоренка на честь маршала Жукова. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на місцеві ЗМІ.

Так, рішення про присвоєння проспекту імені маршала радянської армії Георгія Жукова підтримали 62 місцевих депутати.

Проти рішення висловилися 8, ніхто не утримався.

За словами міського голови Харкова Геннадія Кернеса, маршал Жуков нібито не підпадає під дію закону про декомунізацію. Він додав, що депутатський корпус має право ухвалювати такі рішення.

Ветерани Харкова і їхні нащадки, як члени громади, мають законне право на увічнення імені одного з визволителів міста та України від нацизму у Другій світовій війні, – пізніше написав мер Харкова у своєму телеграм-каналі.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Харкові знову хочуть назвати проспект Петра Григоренка ім'ям радянського маршала Георгія Жукова після того, як суд у листопаді скасував рішення міської ради. У міській раді заявляли, що підготовка до перейменування вже почалася.

Хто такий маршал Жуков?

Радянський полководець і державний діяч, чотириразовий Герой Радянського Союзу. Протягом Другої світової війни командував військами Київського особливого військового округу, Генеральним штабом, 1-м Білоруським фронтом тощо.

Однак його особистість – дуже неоднозначна. На переконання багатьох експертів, радянський полководець не цінував життя своїх солдатів. Про нього пишуть історики:

Жуков ніколи не поведе армію в бій, якщо в нього людей не в 5 разів більше, ніж у противника".

Що відомо про маршала Жукова: відео

Як писали раніше, у листопаді 2019 року набула чинності постанова апеляційного суду Харкова про заборону перейменування проспекту Григоренка. Вона могла бути оскаржена протягом місяця у Верховному суді.

Крім того, Харківський окружний адміністративний суд також скасував рішення міської ради про перейменування проспекту Григоренка.

Читайте також:«Давайте побудуємо спільну історію»: Зеленський прокоментував перейменування вулиць