Суспільство
7 березня 2020
Названий найпопулярніший спосіб шахрайства з банківськими картами
Нацбанк розповів, як не попастися в «лапи» аферистів і не втратити кошти з банківських карт
news-image

Метод соціальної інженерії залишається найпопулярнішим у шахраїв для здійснення незаконних дій з платіжними картами або їх реквізитами. Про це повідомляється на сайті Національного банку України, пише «Є!»  з посиланням на comments.ua.

Тобто, зловмисники будь-якими способами "витягують" у людей персональні дані, реквізити платіжних карток, коди та паролі. Або ж примушують здійснити переказ коштів під психологічним впливом. Найчастіше шахраї представляються співробітниками банків, активно випитуючи особисту інформацію та інші дані. Тому в Нацбанку наголосили, що ані його представники, ані представники комерційних банків ніколи не дзвонять з подібними проханнями, у них немає повноважень запитувати інформацію про платіжні картки, персональні дані, кошти на рахунках.

У жодному випадку не слід розголошувати реквізити платіжних карток (термін дії, код CVС2 / CVV2, ПІН-код) та персональні дані, а також логін / пароль для входу до веббанкінгу, одноразові паролі для проведення додаткової аутентифікації тощо", - йдеться в повідомленні.

Крім того, Нацбанк рекомендує не відповідати на підозрілі телефонні дзвінки, а в разі сумнівів - звертатися в банк-емітент платіжної картки. Радять також застосовувати ліміти на проведення операцій з використанням карток, насамперед в мережі Інтернет, а ще підключити послугу sms-інформування про здійснені операції.

Додамо, що найбільше шахрайств зафіксували в мережі Інтернет - 41,4 тис. випадків (58% від загальної кількості). У той же час у порівнянні з 2018 роком цей показник зменшився майже вдвічі. Разом з тим, в минулому році майже зрівнялися за кількістю та сумами незаконних дій операції з використанням банкоматів і оплати в торговельній мережі.

Читайте також:Шахраї в Україні вигадали схему обману з 13-ю пенсією