Iнтерв’ю
10 березня 2020
Ті, хто був кращим в минулому уряді, той і залишився в цьому, - Галина Янченко
На думку політичної партії "Слуга Народу" не можна постачати воду для промислових потреб в Криму, тобто для їхньої промисловості, економіки й так далі.
news-image

Кореспондент інфопростору «Є!» поспілкувався з Галиною Янченко, громадською діячкою, експерткою Володимира Зеленського з антикорупційної політики. 

Кор.: Денис Шмигаль зробив гучну заяву про водопостачання в Крим. Чи є це зрадою національних інтересів України, на Вашу думку?

Галина Янченко: Дивіться, ми вже мали справу з таким погано скомунікованим меседжем. На думку політичної партії "Слуга Народу" не можна постачати воду для промислових потреб в Криму, тобто для їхньої промисловості, економіки й так далі. Тому що це буде визнання фактично окупації.

Для нас Донецьк, окуповані території Донецької і Луганської області і Крим завжди були і залишаються українською територією, а їх населення є українськими громадянами. Потрібно подумати як ми про цих громадян можемо думати. Але те, що стосується води для потреб промисловості вона не може постачатись. Це політична позиція нашої команди станом на даний момент.

Кор.: Україна готується до широкого карантину. Ходять чутки, що заборону масових зібрань хочуть використати для прийняття низки непопулярних законів. Наскільки це відповідає дійсності і чи буде Верховна Рада засідати під час карантину?

Галина Янченко: Якщо чесно, то це взагалі повна дурниця, тому що зараз Верховна Рада засідає і розглядає в основному правки по землі. Водночас я дуже сподіваюсь на те, що ми найближчим часом завершимо розгляд цього законопроєкту, бо насправді є низка законопроєктів, які регулюють земельні відносини, і перейдемо до нормальної роботи Верховної Ради - розгляду інших законопроєктів, а таких законопроєктів вже накопичилась (дуже важливих законопроєктів) вже достатньо велика кількість. Це і виведення, наприклад, закупівель оборони, щоб такі закупівлі проводились через Прозорро.

Це законопроєкт про криміналізацію так званих злодіїв в законі. Це законопроєкт дуже важливий про соціальні пільги по догляду за людьми, які досягли 70-річного віку одиноких. Це і теж інший соціальний законопроєкт, щоб збільшити видатки для сімей, які опікуються дітьми-сиротами. Тобто насправді накопичилась велика кількість законопроєктів, які нажаль через те, що опозиція фактично спеціально накидала так звані правки, щоб заблокувати роботу Верховної Ради.

Велика можливість таких законопроєктів чекає своєї черги. Я би не сказала, що це непопулярні закони. Навпаки, це законопроєкти, які давно потребує українське суспільство.

Кор.: Вважаєте, що Верховна Рада буде і далі засідати, навіть під час карантину?

Галина Янченко: Якого карантину, про що Ви?

Кор.: Заяву Ляшко (головний санітарний лікар України) робив.

Галина Янченко: Ви серйозно хочете, щоб я коментувала заяву Ляшка?

Кор.: Я саме через його заяву Вам таке питання ставлю.

Галина Янченко: Ну я не знаю в якому статусі Ляшко зараз може робити якісь заяви, на які потрібно чи варто реагувати при всій повазі до минулих заслуг. Але зараз про карантин ніякий не йдеться. Це по-перше.

По-друге Верховна Рада працює абсолютно відкрито, гласно. Під час засідань присутні журналісти на балконі. Засідання ведеться в прямому режимі, тому взагалі про які секретні законопроєкти можна говорити. Тобто мені здається, що Ляшко просто якщо дійсно робив таку заяву, то дуже давно не був в стінах Верховної Ради і забувся наскільки прозоро ведеться робота вищого законодавчого органу України.

Кор.: Зрозуміло. І останнє запитання також щодо новообраного уряду. Які фігури нового уряду Ви вважаєте більш ефективними за минулих, а хто був кращим в старому уряді?

Галина Янченко: Я думаю, що ті, хто був кращим в минулому уряді, той і залишився в цьому. І Ви знаєте, що там, зараз скажу десь 5 чи 6 міністрів з попереднього уряду залишились. Це ті, хто були кращі. Їхня діяльність була оцінена відповідно і їхній потенціал був таким, що їм було запропоновано залишитись в наступному складі уряду. З нового складу уряду, я хочу вам сказати, що я знаю окремих осіб.

Я надзвичайно їх поважаю і я особливо хотіла б, наприклад, відзначити Олексія Рєзнікова, який є дійсно на мою точку зору, одним із таких людей, які дуже добре розуміються і розбираються в питаннях, пов'язаних з тимчасовою окупацією наших територій з усіма наслідками, спричиненими війною Росії проти України на сході. Олексій Рєзніков був представником України в Мінській контактній групі.

Той факт, що він очолив Міністерство Окупованих Територій - це є велика перемога для країни. Він дійно дуже така фахова людина, яку знають і поважають в адвокатських колах, в цьому середовищі і в середовищі, яке займається питаннями окупованого Донбасу.

Кор.: Дякую, що знайшли вільний час.

 

Нагадаємо, уряд поклав тимчасове виконання обов’язків міністра освіти і науки України на Юрія Полюховича.

Читайте також:Зеленський пожартував, що вішати олігархів не можна оскільки в Україні діє демократія