Світ
10 березня 2020
Штрафи за прогулянки та бари до 6-ї вечора, - українки про карантин в Італії
Українки Жанна Химуля, Софія Барканова та Ірена Максимишин, які проживають у різних містах Італії, розповіли про обмеження, запроваджені в країні через епідемію коронавірусу.
news-image

Українки Жанна Химуля, Софія Барканова та Ірена Максимишин, які проживають у різних містах Італії, розповіли про обмеження, запроваджені в країні через епідемію коронавірусу. Про це вони розповіли в ефірі телеканалу 112 Україна.

Жанна Химуля проживає в Генуї. Вона розповіла, що в цьому місті влада просить за можливістю не виходити з будинків і навіть запровадила санкції для тих, хто без причин гуляє вулицями. Зі слів жінки, за прогулянку можна заплатити близько 300 євро.

Також жінка пояснила, що карантин не був для італійців несподіванкою, адже про нього раніше повідомлялося. Та й школи вже три тижні перебувають на карантині.

Водночас Жанна Химуля розповіла, що серед італійців паніки немає - вони навіть маски не завжди носять. Продукти та навіть маски зараз масово не скуповують, хоча був період, коли магазини пустували. На цінах через коронавірус майже не спекулюють. Проте вартість на маски зросла в кілька разів.

В італійських ЗМІ постійно нагадують про санітарні заходи, профілактику та необхідність убезпечувати себе від заражених. Просять громадян не цілуватись і навіть не тиснути один одному руки при зустрічі. В автобусах перед водіями ланцюг із табличкою "Не наближатися", і передні двері водії не відчиняють.

Голова української громади в Генуї Олег Сагайдак розповів, що у магазинах не вистачає масок і дезінфекторів і він не зміг знайти їх для української громади. Також він додав, що місцева влада не радить людям переїжджати з одного регіону в інший. Він додав, що настрої серед українців в Італії спокійні. В неділю відбулось богослужіння, на якому було 80-100 людей. 

Софія Барканова проживає в місті Річчоне та про жодні штрафи не розповідала. Проте зазначила, що в її місті після 18-ї вечора всі повинні знаходитись вдома, і навіть кафе, бари і магазини зачиняються. 

Вона зазначила, що її місто знаходиться у регіоні Емілья-Романья, який спочатку був жовтою зоною ризику зараження, а тепер вважається червоною. 

Вона пішла у неоплачувану відпустку на найближчі два тижні. Каже, що оплачувана буде відпустка чи безкоштовна, залежить лише від умов договору з роботодавцем, країна на це ніяк не впливає.

Люди в цьому регіоні, окрім масок, на вулицю також одягають латексні рукавиці. Кінотеатри, кафе, бари переважно закриті, а ті, які відкриті, мають дозволяти людям не наближатись один до одного більш ніж на метр. У магазинах полиці теж перемістили відповідним чином.

Також жінка розповіла, що потяги, які проходять через місто, не зупиняються, а проходять повз. Якщо люди хочуть покинути регіон, то мають взяти дозвіл у комуні, але його отримують не всі. Також скасовано багато рейсів літаків.

У місті Нервіано все також працює лише до 18-ї години, розповіла місцева жителька Ірена Максимишин. Вона зазначила, що можливість пересування сильно обмежено не лише в її місті, а й у всьому регіоні Ломбардії. 

Якщо людина хоче поїхати з одного міста в інше місто, то на неї також чекають певні обмеження: вона повинна або мати дозвіл від роботи, або довідку від лікаря, обурюється жінка.З її слів, до третього квітня у місті не працюватимуть школи і діти мусять проводити більшість часу вдома. Мер навіть закликав місцевих підлітків утриматись від ігор у футбол у дворі і попросив їх гуляти щонайбільше по 2-3 в одній компанії, а краще взагалі лишатись вдома.

Ірена Максимишин додала, що у магазинах поставили безкоштовні спиртові дезінфектори для рук, раніше такі були лише в лікарнях. Маски також будуть видавати безкоштовно.

Раніше ми писали, що такої ціни давно не було: через коронавірус тури з України подешевшали.

Читайте також:У Китаї коронавірусом за добу заразилися 19 людей, в Італії — майже 1800