Події
11 березня 2020
Окупанти проводять обшуки у кримських татар у Бахчисараї: реакція прокуратури Криму
У прокуратурі Криму вже розпочали кримінальне провадження.
news-image

Прокуратура та поліція Криму розпочали кримінальне провадження за фактом незаконних обшуків у місті Бахчисарай в анексованому Криму.

Про це повідомляє прокуратура Криму.

Незаконні обшуки на тимчасово окупованій території мають широкомасштабний та систематичний характер і не мають нічого спільного з правоохоронною діяльністю, оскільки спрямовані виключно на залякування населення та переслідування осіб», — наголосив прокурор Криму Ігор Поночовний.

В анексованому Бахчисараї окупанти проводять обшуки щонайменше у 6 кримських татар. Частина з них є активістами "Кримської солідарності". У прокуратурі Криму вже розпочали кримінальне провадження.

Про масштабні обшуки повідомили у фейсбуці до "Кримської солідарності".

Обшуки від ранку 11 березня проходять у таких людей:

  • Сейтумер Сейтумеров – ексактивіст "Кримської солідарності" – після обшуку в його будинку у 2017 році переїхав до Києва. Наразі веде ранкові передачі на каналі ATR про поточну ситуацію в Криму. На момент обшуку вдома була лише його мати.
  • У будинку Айдера Сулейманова обшуки провели без присутності господарів. За цією ж адресою зареєстрований також його брат Амет Сулейманов.
  • Амет Сулейманов – активіст "Кримської солідарності" в Бахчисараї. Останнім часом за станом здоров’я відвідує лише судові засідання. У жовтні 2017 року Сулейманова оштрафували за зйомку на телефон поблизу дому іншого активіста "Кримської солідарності" Сейрана Салієва. Тоді у Салієва проводили обшук. До будинку Амета не пускають родичів дружини, яка чекає дитину. Також не дозволили забрати з будинку трьох малолітніх дітей, молодший з яких хворіє. Сам Амет також має багато серйозних захворювань.
  • Сейдамет Мустафаєв – активіст "Кримської солідарності", кореспондент видання "Грани.ру". Відвідував суди у справі "севастопольської групи Хізб ут-Тахрір". У квітні 2017 року у його будинку вже проводили обшук. У Сейдамета Мустафаєва суд зобов’язав конфіскувати ноутбук. Під час обшуку 11 березня Мустафаєва не було вдома. Забрали його літнього батька – Енвера.
  • Крім того, після обшуку забрали Рустема Сейтмеметова та Сеітумера Сейтумерова, який є сином історика Шукрі Сейтумерова.

Обшуки кримських татар прокоментував у фейсбуці адвокат Микола Полозов.

Якщо раніше практика взяття заручників – політв'язнів в окупованому Криму здійснювалася для поповнення обмінного фонду, то тепер вимоги Кремля стосуються поставки до Криму дніпровської води, – написав Полозов.

Як відреагували у прокуратурі Криму

Прокуратура та поліція розпочали кримінальне провадження за фактом обшуків у Бахчисараї.  

Незаконні обшуки на тимчасово окупованій території мають широкомасштабний та систематичний характер і не мають нічого спільного з правоохоронною діяльністю, – зазначив прокурор Криму Ігор Поночовний.

За його словами, такі дії окупанта спрямовані лише на залякування населення та переслідування людей.

Окупанти проводять обшуки у кримських татар у Бахчисараї / Фото з фейсбука "Кримської солідарності"

Читайте також:Ташева: Жодної води до Криму до повної деокупації