Iнтерв’ю
17 березня 2020
Чинна влада ставить Венедіктову як цілком залежну від позиції президента людину - Андрій Тетерук
Що саме він думає про призначення Венедіктової та роботу Верховної Ради під час карантину читайте тільки у нас.
news-image

Кореспондент інфопростору «Є!» поспілкувався сьогодні під час мітингу з Андрієм Тетеруком, українським військовим, командиром добровольчого батальйону «Миротворець», народним депутатом VIII скликання.

Кор.: Як Ви ставитесь до Ірини Венедиктової, до її призначення генеральним прокурором України?

Андрій Тетерук: З великою предосторогою. За попередньою її заявою і професійною діяльністю цілком очікувано, що чинна влада її ставить, як цілком залежну від позиції президента людину, задля тиску на громадське суспільство, задля розв'язання тих політичних питань, які стоять на порядку денному Банкової. Мене це дійсно непокоїть, тому що я, як громадянин України, насамперед прагну і вимагаю від гілок влади, і коли працював сам народним депутатом, і коли зараз знаходжусь на позиції громадського активіста, щоб наша держава насамперед розвивалась як правова держава, щоб інституції були дійсно незалежними. Як тільки ми робимо закон залежним від думки окремої людини, незалежно від прізвища, ми створюємо "мєрзац" закону, а не сам закон. Ми розбудовуємо такі інструментарії, які завжди будуть руйнувати нашу державу як правову. Мене це непокоїть. Я б не хотів, щоб пані Венедиктова була таким собі інструментом для розправи яку використають і викинуть так само як викинули попереднього на сто відсотків свого прокурора. Це неприпустимі речі. Я вважаю, що люди які усвідомлюють свою громадянську позицію, свою професійну позицію, мають насамперед погоджуючись на таку посаду заходити на неї з власною системою поглядів, яку вони здатні захищати, якщо вони просто будуть маріонетками в руках чиновників, які до речі тимчасові на своїх посадах. Це буде деградацією нашого суспільства, тому що вони будуть запускати процеси які будуть руйнувати довіру суспільства до влади і до правоохоронних органів і це дуже небезпечно. Цим обов'язково будуть користуватись шахраї. Це не буде слугувати розвитком бізнесу, науки, всіх галузей, тому що жоден бізнесмен, розвиваючи свій бізнес, не буде впевнений, що в нього цей бізнес не заберуть і чи не будуть чинити на нього тиск. Єдиним мірилом розвитку і здоровості суспільства є дотримання закону. Там, де таких речей не відбувається, ми деградуєм як суспільство і як держава.

Кор.: Буквально вчора Верховна Рада казала, що вони йдуть на карантин, потім виступив Зеленський, закликав їх не йти на карантин, але, все ж таки, сьогодні вони йдуть на карантин. Чи бачите ви в цьому якийсь розкол Президента і конкретної партії і що на Вашу думку коїться там всередині взагалі?

Андрій Тетерук: Політичні процеси - це завжди дискусія, завжди боротьба позицій, думок. Дуже важливо, щоб ті, хто приймають рішення та обговорюють, розуміли навіщо вони це роблять і яку мету перед собою ставлять. І я вважаю, і це було основним пріоритетом в нашій роботі в системі прийняття рішень, щоб приймаючи рішення ми керувались здоровим глуздом і прагматизмом, чи є це рішення корисним для держави. Саме такий діалог відбувся і вчора. В умовах, які зараз існують в Україні, цілком доречно приймати рішення направлені на зменшення розповсюдження коронавірусної інфекції в суспільстві. Народні депутати, збираючись в сесійній залі, так само наражають себе на небезпеку зараження, тому що депутат ОПЗЖ контактував з представником парламенту Франції, який вже був хворий на коронавірус. Що це означає. Це означає, що вони так само можуть бути уражені, держава втратить можливість приймати рішення головного законодавчого органу країни. Вони такі самі люди. Як би вони про себе не думали, наражати себе на небезпеку - це означає наражати на небезпеку цілу державу. Ми маємо виклики щодо економічних питань, безпекових питань, і Верховна Рада має в процесі карантину збиратись на позачергові засідання. Якщо вони похворіють, хо буде збиратись і приймати рішення? Тому оця дискусія відбулась і здоровий глузд переміг. Тому оця дискусія відбулась і здоровий глузд переміг в парламенському секторі і мене це дуже тішить, як бувшого народного депутата, як громадянина країни, який розуміє, що одна людина не може узурпувати владу і приймати рішення одноосібно, тому що все це завжди рішення які будуть одноосібними, вони не будуть представлені інтересами всіх українців. Тому такий варіант роботи є найбільш непритомним. Саме до такого варіанту і закликало громадське суспільство і під час наших зібрань, і під час сьогоднішнього зібрання. Тому я дуже втішений, що думка українського народу є почутою, що влада не втрачає, як кажуть, береги і продовжує дослухатись до суспільства, що є надзвичайно важливим чинником нормальної демократичної роботи парламенту.

Кор.: Дякую Вам за увагу.

Читайте також:Рада голосуватиме за Венедиктову як Генпрокурора