Війна
27 лютого 2015
Сибіряки "вступили у боротьбу" в Україні
Звинувачення щодо військового втручання Росії в конфлікт на сході Україні отримали новий подих через повідомлення про появу солдатів із Сибіру.
news-image

На фото з підконтрольних бойовикам районів зображені озброєні люди азіатської зовнішності, яка є характерною для етнічних груп Далекого Сходу Росії, наприклад, бурятів і якутів.

19 лютого, на наступний день після того, як українці з великими втратами залишили стратегічно важливе Дебальцеве, російське видання Комерсант опублікувало статтю, у якій репортер Ілля Барабанов розповів, що він бачив і розмовляв з російськими військовослужбовцями, які брали участь у військових діях у цьому районі. Серед них були мешканці Сибіру і Далекого Сходу Росії.

 

Читайте також:Гаврилюк: ми будемо гнати Росію до Сибіру

"Вони вирішують поставлене завдання і відходять, а в зайняті ними населені пункти, в комендатури і на блокпости зустрічати журналістів приїздять вже місцеві жителі, які з готовністю розповідають про своє шахтарське минуле" - сказав пан Барабанов.

Того ж дня агентство AFP оприлюднило фотографії чоловіків азіатської зовнішності під назвою: "проросійські сепаратисти" грають у футбол поблизу Дебальцевого.

Незадовго до останнього штурму Дебальцевого український батальйон Донбас на своїй сторінці у Facebook написав, що до району бойових дій перекидають кадрових російських військових. Водіями бойових машин бойовиків, за словами полонених, були "виключно буряти".

Що пишуть прокремлівські ЗМІ

Російський Перший канал, який інформаційно підтримує владу, підлив масла у вогонь звинувачень щодо присутності російських військових у Дебальцевому, пустивши в ефір кадри, коли чоловік азіатської зовнішності допомагає підняти сепаратистський прапор над містом.

Читайте також:Світові ЗМІ про Дебальцеве: Путін ще "не закінчив"

На веб-сайті агенції YAKUTIA.INFO заявили, що на відео - їхній земляк, житель одного з передмість Якутська. Також він "засвітився" на відео, на якому він б'є дезертира. Як стало відомо YAKUTIA.INFO добровільний його від'їзд на Донбас був викликаний не лише патріотичним поривом. З'ясувалося, що житель Якутії вирішив у такий спосіб уникнути кримінальної відповідальності за крадіжку авто.

Пізніше про-кремлівська агенція NewsFront оприлюднила відео із опікового відділення донецької лікарні, на якому важко поранений бойовик сказав, що він стрілець з Бурятії.

Попередні повідомлення

Повідомлення про те, що солдатів з Сибіру перекидають на кордон Росії з Україною вперше з'явилися в листопаді 2014 року.

Після вивчення зображень, розміщених в соціальних медіа, аналітики з української військової дослідницької групи Inform Napalm заявили, що це був підрозділ 5-ї окремої танкової бригади армії Східного військового округу, яка розміщена в Бурятії.

20 січня 2015 український журналіст Роман Бочкала сказав, що окупований Алчевськ заповнили хлопці з характерною азіатською зовнішністю і у військовій формі Російської Федерації.

Кадри із YouTube також, схоже, підтверджують, що етнічні меншини з Росії, зокрема, Сибіру, воюють в Україні. На одному з відео чоловік на бронетранспортері у захопленій сеператистами Горлівці перераховує назви міст в Сибіру, зокрема, Бурятії.

Читайте також:Британський журналіст опублікував фото двох тіл зі зв'язаними руками в аеропорту Донецька