Iнтерв’ю
23 березня 2020
Олексій Мушак: «Надзвичайний стан не треба вводити»
Після епідеміологічної кризи однозначно отримаємо економічну кризу.
news-image

Кореспондент інфопростору «Є!» поспілкувалась з Олексієм Мушаком. Олексій Мушак — політик, громадський діяч, волонтер, депутат Верховної Ради України VIII скликання. Радник з економічних питань в уряді Гончарука.

Кор.: Скільки часу українці зможуть витримати без роботи та фінансових надходжень при карантині як зараз, на вашу думку?

Олексій Мушак: Я вважаю що ще два тижні, як максимум, зможуть витримати. Давайте так, хтось може ще два роки витримати безпроблемно, хтось, середній клас, умовно кажучи три — шість місяців. 60% населення України два тижні ще максимум зможе витримати, тому що більшість живе від зарплати до зарплати і на кредити від ПриватБанку, а дехто живе на те, що цього тижня заробив, в нас якогось запасу немає.

Кор.: Чи треба вводити надзвичайний стан в країні й до яких наслідків це може призвести?

Олексій Мушак: Стан не потрібно вводити по одній простій причині. Якщо ви подивитесь що зараз відбувається, то що вам дає додатковий стан. Комендантська година? У нас обнулили все. Не їздять автобуси, поїзди, не літають літаки, не працюють ринки, не працюють заклади громадського харчування. Що вам дасть надзвичайний стан? Надзвичайний стан — це ще більше обмеження свободи громадян України. Це, по-суті, комендантська година, що ви не маєте права виходити з дому свого. Нічого додатково хорошого воно не дасть, а проблем збільшить в рази. Після епідеміологічної кризи однозначно отримаємо економічну кризу. Медична криза може вирішитись якимись заборонними заходами, а економічна не може вирішитись через заборону.

Кор.: Які кроки керівництва країни ви вважаєте вірними, а які ні?

Олексій Мушак: Спростити умови для мікропідприємців, фопів - це було вірним рішенням. Після цього, мені здається, слід запровадити обмежувальні заходи для людей 60+, а всі інші повинні працювати. Це був би правильний крок. Неправильне рішення - це повністю зупинитися, надзвичайний стан чи інші речі, що називається «килимове бомбардування». Я вважаю, що держава не повинна брати на себе проблеми всіх, це неможливо. Треба пріоритет надавати.

Кор.: Скільки економіка держави може витримати в умовах жорсткого карантину, щоб не оголосити дефолт? Які міри треба прийняти, щоб запобігти дефолту?

Олексій Мушак: У нас перший платіж серйозний повинен бути 28 травня, тобто до 28 травня нам потрібно выплатити мільярди доларів по гарантії від уряду США, тобто до цього часу нам потрібно акумулювати ці гроші. Для того, щоб це зробити, слід виконати мінімум дві речі - це закон про землю і закон про Приват банк, або закон про неможливість повернення власнику банку у власність. Третя історія полягає в тому, що треба буде бюджет міняти. Економіка скільки ще може на карантині триматись? Якщо ми ще на місяць продовжимо карантин, то нам потім потрібно буде дуже багато часу, щоб повернутися на рівень, який у нас був.

 

Раніше ми повідомляли, що міністр охорони здоров'я України Ілля Ємець заявив про перехід України до другого етапу боротьби з коронавірусом.

Читайте також:Ілля Ємець пропонує запровадити погодинну оплату для медиків, які борються з коронавірусом