Україна
24 березня 2020
Грошей немає навіть на експрестести: Кабмін позбавив зарплат вчених-генетиків із НАНУ
Постраждали не тільки вчені, а й українська медицина.
news-image

Інститут молекулярної біології і генетики НАН України вимушено відправляє своїх співробітників у неоплачувану відпустку через нестачу коштів. За весь час роботи там зробили всього 600 тестів на виявлення коронавірусу, а могли в рази більше.

Як розповів OBOZREVATEL заступник голови Інституту, професор, доктор біологічних наук Сергій Дзядевич, через фінансові труднощі та бюрократію уряду деякі співробітники пішли у відпустку за свій кошт і за власним бажанням.

Це питання до Кабінету міністрів, чому у нас немає фінансування науки в країні. Наші співробітники вимушено пішли у відпустку, щоб хоч якось викрутитися з ситуації. Грошей на роботу немає, тому що не підписані папери в уряді. На щось гроші вже виділили з початку року, на щось ні. Минулий склад Кабміну майже все підписав, але після відставки процес оформлення документів почався заново", – розповідає Дзядевич.

Через таку плутанину постраждали не тільки вчені, а й українська медицина. Перший транш коштів на виготовлення тестів від коронавірусу в Інститут надійшов лише вранці 24 березня.

Тиждень тому було заявлено, що Інституту доручено виготовити експрестести. Ми готові, але перший маленький транш грошей надійшов лише сьогодні вранці. Ми вже зробили і передали в Центр громадського здоров'я в Житомир 600 аналізів. І ми це зробили за власні гроші, матеріали. Зараз банально потрібно купувати нові реагенти, а у нас це відбувається дуже повільно", – пояснив Сергій Дзядевич.

При цьому професор підкреслив, що якби влада виділяла достатньо грошей на зарплати співробітникам та необхідні реагенти, створених тестів для українців було б більше.

Як повідомляли, співробітників Інституту молекулярної біології і генетики НАН України в розпал епідемії коронавируса відправили в неоплачувану відпустку. При цьому вчені встигли створити вітчизняний тест для виявлення COVID-19.

Читайте також:Українських вчених-мікробіологів відправили у відпустку за свій кошт