Події
26 березня 2020
На Тернопільщині в епіцентрі спалаху COVID-19 бракує медиків, спецзасобів і обладнання
4 медиків уже інфіковані коронавірусом COVID-19.
news-image

Монастириський район став осередком спалаху коронавірусу на Тернопільщині, пише місцевий сайт Терміново.

Станом на ранок 26 березня в області захворіли 15 людей, 13 з них у Монастириському районі (дані уточнюються). 

Місцеві журналісти досліджували, чи готова Монастириська районна лікарня до прийому хворих, якщо їхня кількість буде й далі зростати.   

На даний момент прийнято рішення, що хворі, які звернулися в районну лікарню, будуть перебувати в районній лікарні, – сказав Володимир Труш. – Кожна районна лікарня вже забезпечена і переформатувалася під інфекційні відділення. Є правильно оформлені інфекційні бокси, ШВЛ будуть довозитися. За словами новопризначеного голови ОДА, Монастириська лікарня – одна з найкращих в області, яка всім забезпечена – масками, рукавицями, засобами індивідуального захисту, тестами. Лікарня забезпечена всім якнайкраще на сьогоднішній день, – додає Володимир Труш. – В них є свій ШВЛ, це точно", - сказав голова ОДА Володимир Труш.

Зі слів чиновника, в області є 148 апаратів штучної вентиляції легень. Після 15 квітня прибуде ще частина апаратів, на які виділила 10 мільйонів гривень обласна рада. Запевнив голова ОДА й у тому, що в області достатньо швидких тестів на діагностику COVID-19.  

Зовсім інакше ситуацію висвітлює депутат Монастириської міської ради Андрій Кохан.

Першого хворого відвезли у неділю єдиною швидкою, яка є в місті, мали два останні костюми, – розповідає пан Андрій. – Машина майже добу стояла не продезінфікована, потім голова райради дав розпорядження, підключилися МНСники, продезінфікували", - говорить міський депутат.

За словами Андрія Кохана, непросто дістати й захисні костюми. 

Очільниці райлікарні вдалося замовити 30 костюмів, підключивши зв’язки. Найбільша проблема у тестуванні, весь персонал лікарні і сімейні лікарі були в контакті, – каже пан Кохан. – Центр первинної медико-санітарної допомоги залишився без лікарів фактично – хтось на лікарняному, хтось у відпустці, решта контактували, вони на ізоляції. Повідомив депутат міськради й про відсутність у медзакладі найбільш необхідного – масок, засобів дезінфекції. У Монастириськах люди самоорганізовуються, шиють маски. Інформацію для волонтерів можна знайти у Facebook-спільнотах Монастириська – моє місто та Медицина Монастирищини.

Про ситуацію в районі розповів завідувач Центру первинної медико-санітарної допомоги Андрій Мушинський:

Я сьогодні закрив свій центр, всі пішли на самоізоляцію, бо всі контактні. У всіх взяли аналіз на COVID-19, завтра чекаємо результату. Нема кому надавати допомогу. Друге те, що нема ні тестів, ні пробірок, обдзвонив вже всі медтехніки, всюди, де можна. Тестів не дали взагалі.

Масок, за словами Андрія Мушинського, не бракує, а от із 20-ти захисних костюмів, замовлених раніше, залишилося два чи три і купити їх ніде.

Районна влада каже: 

Шукайте, ми гроші дамо, то не проблема», – продовжує пан Мушинський. – Гроші є, нема де купити.

На сторінці Монастириської районної лікарні розмістили оголошення про збір коштів на апарат штучної вентиляції легень. Зараз їх є три – один потужний фірми «Carina», два – середньої потужності.  Є ще два кисневі концентратори.

 За два дні у Монастириському районі на COVID-19 захворіли ще шестеро людей, четверо з них лікарі.

Сьогодні надійшло достатньо коштів, поки не готова сказати суми, сам апарат коштує 876 тисяч гривень, – каже головна лікарка медзакладу Стефанія Іванівна.

Лікарів протестували на COVID-19. Якщо будуть позитивні результати, доведеться їх відправити на самоізоляцію. Роботу тих, хто залишився, доведеться організовувати по-іншому, зросте кількість чергувань.

Може, хтось хоче підробити медсестрою чи санітаркою, – приходьте, зарплату вищу дамо, в нас і бракувало їх, – каже керівниця лікарні. – Бракує медреспіраторів, спецодягу, бо він одноразовий. Тестів не маємо зовсім. Як бачимо, погляди з облдержадміністрації і зсередини таки різняться.

Замість того, щоб мобілізувати ресурси на осередок спалаху, керівник ОДА заявляє на брифінгу про те, що лікарня всім забезпечена.

Тим часом у Монастириському районі захворіли вже 14 осіб, четверо з них лікарі, а керівники медзакладів мусять правдами і неправдами, з допомогою добрих людей добувати кошти на закупівлю елементарного.

Нагадаємо, в Україні зафіксовано 156 випадків коронавірусної хвороби COVID-19.

Читайте також:Тіло запакували в мішок, у приміщенні провели дезінфекцію: деталі смерті чоловіка від коронавірусу