Події
30 березня 2020
Українці, які прилетіли з Балі, відмовлялися виходити з літака та вимагали самоізоляції
Пасажири рейсу з Дохи заявляють, що їх погрозами змушують підписати примусову обсервацію в київському готелі.
news-image

Частину українських туристів, які 30 березня приблизно о 02:20 прибули двома рейсами з Балі через Доху (Катар), помістили на обсервацію в готель "Козацький" у самому центрі Києва.

Більшість же пасажирів влаштувала бунт та відмовилася від примусового карантину, так і залишившись на борту лайнерів. Про це повідомляє кореспондент obozrevatel. 

Пізніше стало відомо, що припинили працювати туалети, їх зачинили, закінчилася питна вода. Самих же громадян України не випускають із літаків, поки вони не підпишуть документ про ознайомлення з причинами та характером обсервації, наслідками недотримання режиму.

Українці, які прилетіли з Балі, відмовляються виходити з літака та вимагають самоізоляції

Так, у готель вирушили два автобуси ДСНС із тими, хто добровільно вирішив виконати зобов'язання.

 

Перший автобус був повний, у другому ж перебувало вже не так багато людей, оскільки лише 2% від загальної кількості від початку були згодні не їхати додому.

"Козацький" опечатали, а туристів завели через чорний хід.

Ще під час посадки громадян України зобов'язали підписати угоду на добровільну обсервацію, про яку напередодні вже повідомили в Кабміні.

Однак для українців рейс вилився в круглу суму, і вони запевнили, що не знали про обсервацію до останнього, поки не сіли в літак.

Умови обсервації

Карантин для туристів із Балі повинен тривати до 12 квітня. Весь цей час їх не випускатимуть з "Козацького".

Українці вже показали перші кадри з готелю – в кранах тече іржава вода й не можна приносити свою їжу.

Станом на 8:30 стало відомо, що українці, які прибули в "Козацький", пишуть заяви із проханням перевести їх на самоізоляцію. На місці присутній співробітник поліції. Він оформляє протоколи.

Крім того, пасажирам літаків було запропоновано альтернативний варіант – платна обсервація в готелі "Пуща Конгрес".

У коментарі Бабелю пасажир Русаков повідомив, що з пасажирами спілкуються прикордонники. Самі пасажири рейсу висловили готовність самоізолюватись в будинку на 14 днів.

Або ж обсервація в готелі, але до моменту отримання результатів аналізів. А це 3−5 днів. Але ніяк не 14», — розповів Русаков.

 Він додав, що прикордонники припускають, що пасажирів можуть силою вивести з літаків.

За даними одного з пасажирів літака — СЕО IТ-компанії ZSoft Віталія Зайця, зазначеним рейсом летіли 180 осіб., зокрема 15 дітей.

Надішліть, будь ласка, представника влади. Нас вважають терористами. Повторюємо ще раз. Ми готові здати всі тести, готові на самоізоляцію. Але ми вже сім годин без їжі і води, без туалету. З нами не хочуть говорити. Будемо намагатися вийти в ефір і бути почутими», — написав Заєць в Facebook.

Близько 11:00 він написав у Facebook:

Під тиском змусили всіх вийти з літака. Посадили в автобуси. Будуть везти поки не зрозуміло куди"

Прес-секретар міністра оборони Світлана Павловська повідомила, що о 6-й ранку готель Козацький (він належить Міноборони) розмістив для обсервації 100 українців, які прибули з Балі та Катару.

За її словами, їх доставили трьома автобусами у супроводі автомобілів поліції.

Павловська заявила, що деякі з поселених не погодились з необхідністю дотримання «визначених заходів перестороги» — на них складено адміністративні протоколи.

Готель Козацький знаходився 20 днів на карантині і був практично законсервований. Зараз весь персонал готелю на місці. Всі працюють у захисних костюмах. Прибулі з Балі та Катару українці повинні дотримуватись режиму і знаходитись у номерах. Їжа буде їм надаватися до номерів. Зараз відновлюються усі функції готелю по забезпеченню всім необхідним тих, хто буде знаходитись в обсервації. Вирішується питання відновлення високошвидкісного Інтернету. Наразі очікується ще одна група українців, які будуть проходи обсервацію у даному готелі Міністерства оборони»
 
Loading video

Речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко у коментарі Українській правді повідомив, що із 350 пасажирів двох рейсів з Дохи 50 ще перебувають у літаках, бо відмовляються від проходження обов’язкової 14-денної обсервації.

З ними ведеться роз’яснювальна робота», — сказав він.

Коли саме вилетіли ці рейси, 28 березня чи пізніше, Демченко не сказав.

Як повідомляли, 29 березня Кабінет міністрів ухвалив рішенняпро обов'язкове дотримання режиму обсервації для українців, які повертаються з-за кордону.

Читайте також:«Хай там і сидять»: Лукашенко проти повернення білорусів, які виїхали після попередження про пандемію