Суспільство
2 квітня 2020
Від 5 тисяч гривень в день: скільки українці з COVID-19 витрачають на лікування
Лікарня надати хворому необхідні антибіотики не може, оскільки ці медикаменти не входять до переліку безкоштовних препаратів, які гарантує держава.
news-image

У Бердичеві чоловік, який лікується від коронавірусу, витрачає на лікування до 5 тисяч гривень на день. Про це розповідає ТСН.

Наразі у місті лише один пацієнт з підтвердженим діагнозом - це 49-річний чоловік, який вже десяту добу перебуває в стаціонарі.

Не дай бог комусь таке пережити. Він говорити не може, йому важко, він починає задихатися. Якщо чую його голос, в мене вже добрий день", - каже дружина хворого Ольга Лукашенко.

Припускає, недугу чоловік привіз з Бориспільського аеропорту, куди підвозив знайомого. Коли температура піднялася, одразу звернувся до сімейного лікаря. Оскільки не контактував з тими, хто був за кордоном, тести йому зробили лише за кілька днів - у лікарні. Після цього 12 медиків ізолювали, а родині пацієнта видали перелік усього необхідного

"Антибіотики дорогі. Це дуже велика доза. У мене є всі чеки з лікарні. Я придбала лікування повністю до рукавичок, шприців, крапельниць, мені ні копійки не виділили", - каже жінка.

У лікарні кажуть, що забезпечують хворих медикаментами за можливістю. Хворий у важкому стані щодня потребує антибіотиків на півтори тисячі гривень. Лікарня дати їх чоловіку не може, оскільки ці медикаменти не входять до переліку безкоштовних препаратів, які гарантує держава.

Є перелік затверджений Кабміном. Це карбіпінеми у перелік не входять. Потрібно проводити тендера. Напряму навіть, якщо у нас є кошти, ми їх не можемо взяти. Вони не входять до переліку, а це порушення чинного законодавства", - каже заступник головного лікаря Бердичівської міської лікарні Олександр Самолюк.

Родина вже заборгувала родичам і знайомим понад десять тисяч гривень. Утім, стан чоловіка лишається важким. Тож за що його лікувати далі дружина не знає. 

Куди я не дзвонила, куди не добивалась і до депутата, мені ніхто не запропонував жодної допомоги", - каже дружина хворого Ольга Лукашенко.

Рятують родичі і сусіди. Вони не лише позичають гроші, а й самі купують препарати і відносять їх до лікарні. Адже Ольга з сином і 80-річною мамою на карантині.

У той час у МОЗ заявляють, що медична допомога пацієнтам з інфекційними захворюваннями у комунальних закладах охорони здоров’я надається безкоштовно.

Читайте також:МВС більше не дасть згоди на жоден чартер для евакуації – Аваков