Суспільство
28 лютого 2015
Будівельники повинні змінити план забудови на Поштовій площі, де виявлено частину вулиці середньовічного Києва
Компанія, яка планувала будівництво на Поштовій площі, тепер буде змушена змінити початковий проект забудови
news-image

Архітектурні знахідки на Поштовій площі в Києві будуть захищені на найвищому державному рівні, заявляє віце-прем'єр-міністр-міністр культури України В'ячеслав Кириленко, передає Є! Єдність.інфо

"Дуже символічно, що саме в рік тисячоліття смерті князя Володимира Великого сталося таке важливе археологічне відкриття. Всі виявлені знахідки доби Київської Русі будуть захищені на найвищому державному рівні", - цитує В. Кириленко його прес-служба в суботу.

За словами віце-прем'єра, компанія, яка планувала будівництво на Поштовій площі, тепер буде змушена змінити початковий проект забудови.

За словами віце-прем'єра, на даний момент експерти-археологи вважають, що всі археологічні знахідки, виявлені на Поштовій площі, потрібно залишити на місці і продовжувати розкопки. За результатами археологічних досліджень ця територія повинна бути внесена в реєстр нерухомих пам'яток і музеєфікована.

"Було б правильно, якби наші громадяни отримали доступ до цієї унікальної пам'ятки", - додав В. Кириленко.

Віце-прем'єр повідомив, що в понеділок, 2 березня, в Міністерстві культури відбудеться розширена нарада за участю археологів, істориків, представників Мінкультури, громадськості, інвестора та підрядника будівництва, на якому буде обговорюватися правовий статус знахідок на Поштовій площі та подальший хід розкопок.

Читайте також:Археологи відкопали частину древнього Києва. Фото

Як повідомлялося, археологи виявили при реконструкції Поштової площі на великій глибині частину вулиці середньовічного Києва. На глибині близько 7,5 метрів були виявлені фрагменти будівель: кілька вінців зрубу і частокіл, між якими проходила колись вулиця. Археологи підтвердили вік знахідок: знайдені в культурному шарі артефакти відносяться приблизно до 11-13 століть, тобто часів Київської Русі. Залишки будівель перебувають у відносно непоганому стані - вони збереглися під товстим шаром грунту. Над цим місцем в 17-18 століттях знаходилася міська пристань. Не виключено, що поруч під шаром землі знаходяться залишки інших будинків.