Україна
28 лютого 2015
Червоний Хрест збільшить обсяги допомоги Україні
Глава міжнародної організації під час візиту в Київ вітав "відносне припинення вогню в зоні конфлікту і відмовився давати оцінку російським автоколоннам з гуманітарним вантажем.
news-image

Під час візитів до Москви і Києва, президент Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) Петер Маурер (Peter Maurer) домігся зобов'язань з боку президента Росії Володимира Путіна і президента України Петра Порошенка надати можливість для доставки гуманітарної допомоги цивільному населенню Донбасу. Глава МКЧХ вітав "відносне припинення вогню в зоні конфлікту і пообіцяв нарощувати обсяги гуманітарних вантажів для жителів Донбасу.

Місія буде продовжена

На підсумковій прес-конференції в Києві 27 лютого Петер Маурер повідомив, що з січня МКЧХ доставив для постраждалого від війни в Донбасі цивільному населенню понад 3,5 тисяч тонн допомоги. За його словами, "відносне припинення вогню в зоні конфлікту буде сприяти збільшення цих обсягів у подальшому. У той же час, Маурер запевнив, що МКЧХ буде продовжувати виконувати свою гуманітарну місію незважаючи на обставини.
Він повідомив, що його організація в основному роздає продукти, питну воду, ліки і предмети гігієни, в яких зараз найбільше потребують цивільні особи по обидві сторони фронту. Найбільш вразливими категоріями отримувачів гуманітарної допомоги президент МКЧХ назвав хворих, особливо опинилися в лікарнях, літніх і самотніх людей, які не з власної волі опинилися в пастці в зоні активних бойових дій.

Небезпека для всіх


Маурер відмовився порівнювати становище цивільного населення по обидві сторони фронту, пославшись на принцип конфіденційності звітів, складених представниками червоного хреста. Однак він зазначив, що незважаючи на те, що вогонь майже не ведеться, в регіоні досі наражаються на небезпеку не тільки місцеві цивільні особи, але і працівники місії. Маурер розкритикував "невиборчі обстріл з обох сторін, які викликають загибель мирних жителів і значні руйнування інфраструктури".

Читайте також:Червоний Хрест має намір зробити внесок у надання гуманітарної допомоги на схід України

Серед вимог, які висунув президент МКЧХ адміністраціям в зоні конфлікту - забезпечення безперешкодного пересування тих, хто надає гуманітарну допомогу, і місцевих жителів, у тому числі і через лінію фронту. Він також закликав місцеві влади забезпечити якнайшвидше надання гуманітарної допомоги нужденним. "Зараз Україна є десятою країною в світі за обсягами гуманітарної допомоги", - підкреслив глава організації.

Обмін полоненими в Донбасі він назвав "ще одним пунктом Мінських угод, що викликав позитивний відгук". Президент МКЧХ заявив готовність організації стати нейтральним посередником у подальшому обміні полоненими. "Ми запропонували свої послуги всім сторонам", - заявив Маурер.

М'яка критика Росії

Він розкритикував діяльність представництва МКЧХ в Москві, яке висунуло ряд позовів до українським та світовим виданням за поширення заяви глави російського Червоного Хреста Ігоря Трунова про ймовірні постачання зброї для бойовиків в російських колонах з гуманітарною допомогою.

"Я не вважаю ці заяви і ту діяльність, яка здійснюється московським Червоним Хрестом, що відповідає принципам нейтралітету, незалежності, незаангажованості. Принципами, на яких базується діяльність МКЧХ", - сказав Маурер.

Голова організації ухилився від відповіді на питання про те, як він ставиться до цих російським автоколоннам. Маурер лише зауважив, що стурбований неправомірним використанням в зоні конфлікту символіки Червоного Хреста, "що суперечить міжнародному гуманітарному праву та викликає загибель людей". Він підкреслив, що МКЧХ дотримується принципів нейтральності, неупередженості, повної прозорості питань, що стосуються доставки гуманітарної допомоги.
У той же час Маурер поки не може дати чітку оцінку російських автоколон. "Виходячи з інформації колег, які знаходяться в Донбасі, деяким людям була надана гуманітарна допомога. Але, як я вже зазначив, ніякої комплексної оцінки щодо цього гуманітарного конвою у нас немає", - сказав президент МКЧХ.