Війна
9 квітня 2020
Зеленський домовився про обмін полоненими до Великодня
Під час відеоконференції ТКГ були досягнуті принципові домовленості щодо списків для взаємного звільнення утримуваних осіб, а також дати – не пізніше Великодня.
news-image

За дорученням Президента України Володимира Зеленського українська сторона в Тристоронній контактній групі ініціювала проведення переговорного процесу безперервно, у форматі відеоконференції.

Про це повідомляє прес-служба Офісу Президента

Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак звернувся до учасників консультацій:

Я вдячний, що була підтримана наша пропозиція працювати, орієнтуючись на результат та в більш інтенсивному режимі, зокрема в підгрупах, та обговорювати всі питання, щоб якнайшвидше досягти домовленостей. Україна прагне підвищити результативність засідань Тристоронньої контактної групи. Ми хочемо більш вагомих рішень, які допоможуть вирішити безпекові та гуманітарні проблеми на Донбасі».

За його словами, першочергові зусилля доцільно спрямувати саме на вирішення безпекових і гуманітарних питань. Андрій Єрмак підкреслив важливість повного, всеосяжного та безстрокового дотримання режиму припинення вогню на сталій основі.

Також повідомлено, що під час відеоконференції ТКГ були досягнуті принципові домовленості щодо списків для взаємного звільнення утримуваних осіб, а також дати – не пізніше Великодня.

Крім того, на сьогоднішньому засіданні ТКГ обговорено питання гуманітарного розмінування територій. Сторони мають надати ОБСЄ список таких об'єктів для розмінування та гарантувати безпеку на всіх ділянках.

Під час відеоконференції сторони ТКГ продовжили переговори щодо визначення наступних ділянок розведення сил та засобів на Донбасі.

Нагадаємо, раніше керівник Офісу президента Андрій Єрмак на брифінгу заявив, що обмін полоненими з так званими "республіками Донбасу" може початися найближчими тижнями. 

Журналіст Станіслав Асєєв, якого звільнили з полону бойовиків на Донбасі під час обміну 29 грудня 2019 року, стверджує, що інші звільнені, Євген Бражніков та Олексій Кусков, знущалися з українських в'язнів у полоні бойовиків.

Читайте також:Українці з окупованих територій опинилися сам на сам із проблемами